Dodik o izjavi Jelene Trivić da sa Šmitom treba razgovarati: Više od diletantizma u politici

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, smatra da je izjava poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Jelene Trivić da sa Kristijanom Šmitom treba razgovarati, više od diletantizma u politici, te je naglasio da to govori da ovaj narod treba da bude oprezan, kao i da je dokaz izdajničke politike.


,,Ovo je najvidljiviji način izdaje. Dati pravo strancu da upravlja našim životima, kada smo svjedoci mnoštva loših poteza i odluka koje su stranci činili prema srpskom narodu, daleko je više od političke naivnosti", rekao je Dodik.

On kaže da to nema veze sa političkom ni pravnom logikom.


,,Razgovarati sa čovjekom koji nema formalno imenovanje Savjeta bezbjednosti i provedenu proceduru predviđenu Aneksom 10 Dejtosnkom sporazuma i dati mu na taj način legitimitet je dramatično kršenje Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik ističući da je to ozbiljno političko neiskustvo i pokušaj da se nekome dopadnete ili da se očuvaju poluge koje postoje u vezi sa tim faktorom koji dolazi sa neke druge strane.


,,To je jedna potpuno nepotrebna stvar. Ozbiljni političari i državnici nikada ne bi dozvolili da im stranac, bez provedure predviđene međunarodnim pravom, dođe i upravlja", jasan je Dodik.


Rekao je da ne može da prihvati razgovor sa Šmitom, jer bi ga to legitimisalo.


,,To bi značilo da on može, kao i (bivši visoki predstavnik Valentin) Incko, da sutra nametne bilo koji zakon i onda kaže 'Šta hoćete? Vi ste nas prihvatili'. Eto, mi ga ne prihvatamo", zaključio je Dodik.


Govoreći o ruskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, u svjetlu njegovog sastanka sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Dodik je rekao da je Erdogan veliki državnik, jedne velike države. Dodao je da je Erdogan pokazao sposobnost da je vodi u teškim i izazovnim vremenima.


„On situaciji u BiH ne pristupa selektivno, podržavajući samo Bošnjake, mada mi razumijemo da u krajnjoj istanci možemo očekivati više simpatija na toj strani, ali zvanično iskazani stavovi idu za tim da se razumije situacija i drugih konstitutivnih naroda i entieteta“, rekao je Dodik.


On ja zahvalio Erdoganu i Vučiću koji su u razgovoru o BiH istakli potrebu poštivanja Dejtonskog sporazuma. Dodao je da je spreman za svaku vrstu razgovora i spreman je da ode na sastanak bez obzira ko ga zakaže.