Dodik o Šmitu „Onaj ko misli da je on visoki predstavnik, neka ga vodi kući, neka se zabavlja s njim

Milorad Dodik, kao predsjednik SNSD, rekao je da SNSD neće učestvovati u odlučivanju Predstavničkog doma BiH i da mu je drago što i ostale partije iz Republike Srpske imaju jedinstven stav.


Dodik je rekao da se radi o poštovanju zaključaka NSRS, a ne o blokadi BiH.


,,Nigdje ne piše u svijetu da poslanici obavezno moraju da glasaju. Naravno da svaka stranka odlučuje u svoje ime, ne mora Mirko Šarović da me podsjeća na to. Ali, on je rekao da Dodik i Izetbegović treba da rješavaju problem. Ne. Problem se rješava u skladu sa zaključcima NSRS'', rekao je Dodik.


On je poručio da Kristijana Šmita nije izabrao PIK „čime se on hvali“, jer je tamo Rusija bila protiv.


,,I da je to tačno, to nije važno, jer treba da ga izabere SB UN. Umjesto toga, SB UN je odbacio Šmita kao visokog predstavnika. Znate da je na prijedlog Rusije i Kine tamo došla rezolucija da se Šmit imenuje na dvije godine, bez mogućnosti upotrebe bonskih ovlaštenja, ali su članice SB UN glasale protiv toga. To znači da su glasale protiv Šmita. Onaj ko misli da je on visoki predstavnik, neka ga vodi kući, neka se zabavlja s njim. Mi smatramo da BiH nema visokog predstavnika. Rješenje je vratiti se u SB UN i donijeti odgovarajuću rezoluciju'', smatra Dodik.


Dodik je rekao da ovo jeste velika kriza u BiH, ali da je Narodna skupština RS nudila dijalog „kome su se svi smijali“.


,,Ukoliko bilo kakva upotreba bonskih ovlaštenja bude na dnevnom redu, moraće da se suoči sa definitivnim odlukama Narodne skupštine. Negdje ja čak i prizivam da se on tako ponaša. Republika Srpska je potpisnica svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma, a ne visoki predstvanik. Neće proći ta priča da on nešto posmatra, pa će djelovati. Eto djelujte, ako može. Nisam ja onaj iz vica koji se ponašao po principu „mac, mac“. Otiči ćemo na Narodnu skupštinu i donijeti odluke koje se njima neće dopasti. Ja znam kakve će one biti. Niko ne treba da sumnja u odlučnost vlasti u RS po ovom pitanju. Nije tačno da ga je neko iz vlasti RS zvao da razgovaramo. Nemam pojma o tome'', rekao je Dodik.

On je pozvao visokog predstavnika da ode na PIK i poništi nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH.


,,Srpska ne smije napraviti presedan da prihvati nekoga da mijenja ono što je doneseno u skladu sa voljama koje smo imali'', rekao je Dodik.