top of page

Dodik: Očekujem brzo formiranje vlasti

Nakon što je CIK juče potvrdio da je Milorad Dodik osvojio najviše glasova, više nema dileme ko je budući predsjednik Republike Srpske. Sada smo primorani sačekati određene procedure, ali odmah nakon potvrđivanja izbora ćemo formirati vlast, kaže Milorad Dodik."Primorani smo da čekamo ove špekulantske procedure koje smo gledali posljednjih sedmica, a čim se to dobije mislim da neće trajati dugo, da ćemo veoma brzo Vladu formirati, Narodnu skupštinu odmah nakon inauguracije. Svakako mislim da neće proći više od mjesec dana, a da ćemo imati Vladu i Narodnu skupštinu u Republici Srpskoj", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BIH.


Iako je sada sve apsolutno jasno, a Srpska radi na formiranju nove Vlade i Skupštine, opozicija ne odustaje od zamajavanja s kojim su počeli još izborne večeri.


"Nemam šta da čestitam, nastavljam dalje. Zahvaljujem se svim građanima i onima koji jesu i koji nisu glasali za mene. I dalje od borbe za svoje vrijednosti neću odustati", rekla je PDP-ova Jelena Trivić.


Ipak, niko realan nije očekivao ništa drugo od onog što je SNSD objavio u izbornoj noći, kaže predsjednik Vlade. Još tada smo rekli da je Milorad Dodik novi predsjednik Republike i to sa prednošću od 30 hiljada glasova, a to što smo mi znali isto veče, CIK je jedva izustio nakon 25 dana, kaže Radovan Višković.


"Zamajavali su građane Republike Srpske, zamajavali su javnost, zamajavali prije svega sebe. Izgubili su na legitimitetu, izgubili na povjerenju. Ko će njima danas, sutra na nekim sljedećim izborima vjerovati poslije ovoga svega, a u šta su se sami uglavili", upitao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.


CiK se nakon izbora upustio u nezakonite radnje, svjesni toga, a objavljivanjem preliminarnih rezultata za predsjednika Srpske sada pokušavaju izaći iz toga. Nikakva druga odluka nije se mogla ni očekivati, kaže predsjednik Parlamenta.


"Vi ste od članova Komisije juče mogli da čujete njihovo nezadovoljstvo radom, ne samo biračkih odbora, nego i svojim radom. To jeste na neki način priznanje propusta, ali to nama ništa ne vrijedi, pošto se kroz ovaj rad unijelo mnogo nemira, pa i među same građane", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.


25 dana - toliko je CIK-u BiH trebalo da saopšti ono što je SNSD rekao nekoliko sati nakon što su sva glasačka mjesta zatvorena, a to je da je Milorad Dodik u velikoj prednosti u trci za predsjednika. Postizborna kriza, ili kako opozicija i CIK kažu kontrolno brojanje trajalo je danima, čemu se jasno protivio samo jedan član Komisije, Vlado Rogić.

bottom of page