top of page

Dodik: Neprihvatljiv ostanak lažnog Šmita i stranih sudija


Vijest o tome da se BiH da status kandidata za EU nije dobra jer evropski faktori pokušavaju da dajući taj status zadrže u BiH nelegalnog i lažnog visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu, poručio je danas na konferenciji za novinare srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.- To nije pošteno, niti fer, već je riječ o šaradi, te o spekulaciji briselske administracije koja to radi zbog svojih igara i potreba - poručio je Dodik.


Nismo zainteresovani, kaže Dodik, da u BiH postoji visoki predstavnik, kao ni strane sudije.


- Kristijan Šmit je nelegalan, lažan, nema nikakvog potencijala i prava, on je izmišljen i ne postoji, a BiH nema visokog predstavnika. Bilo kakve odluke Šmita neće biti primijenjene sa aspekta Srpske, niti objavljene u Službenom glasniku Srpske - poručio je on.


Naveo je da su Evropljani stalno govorili da treba sprovoditi reforme i evropske preporuke, pa da će iz BiH po dobijanju kandidatskog statusa automatski nestati OHR i strane sudije u Ustavnom sudu.


- Mi smo protiv njihovog ostanka i taj kandidatski status jeste ponuda koja nije fer, ako ostaje lažni visoki predstavnik i pomenute sudije. Ako je to namjera, onda mi ne možemo da prihvatimo s oduševljenjem takav jedan prijedlog, iako sve to ne možemo spriječiti - rekao je Dodik i naglasio da predstavnici Srpske nikada neće biti za procese koji znače skrnavljenje pozicije Republike Srpske i jačanje unitarne BiH, već će težiti očuvanju i vraćanju republičkih nadležnosti.


Govoreći o ranijih 14 prioriteta Evropske komisije za napredak BiH na evropskom putu, Dodik je rekao da su tri potpuno nepotrebna i neprihvatljiva za Srpsku.

bottom of page