top of page

Dodik: Nema vježbe sa snagama NATO-a

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da na Manjači neće biti održana vojna vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, nego simultana vježba sa snagama SAD.
"To je bilo potrebno kako bismo imali istu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Ponosan sam što će srpska vojska doći na Manjaču",rekao je Dodik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u raspravi o o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.


On je istakao da je ponosan što je odbacio mogućnost da bude održana vježba u kojoj bi učestvovali NATO avioni.


"Ponosan sam na činjenicu da neće iznad nas letjeti F-10 avioni koji je trebalo da bacaju bombe sa osiromašenim uranijumom. Nisam dozvolio da se tako nešto desi i u Glamoču", dodao je Dodik.


Vježba "Brzi odgovor 21" zajednički je događaj Oružanih snaga BiH i Amerike, a realizovaće se od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma "Dubrave" kod Tuzle.


Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će američke Oružane snage učestvovati sa kopnenim i vazdušnim komponentama sa više od 700 pripadnika.


"Brzi odgovor 21" nije NATO vježba već vježba Oružanih snaga BiH sa vojskom SAD, rekao je ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić danas na konferenciji za novinare na Manjači.

bottom of page