Dodik: Nema restriktivnih mjera prema Rusiji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Predsjedništvo BiH nije razmatralo uvođenje restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji, podsjetivši da su druga dva člana čak odbila da se o ukrajinskoj krizi uopšte i raspravlja u Predsjedništvu.


"Onda je potrebno znati da u BiH ne postoji odluka nadležnog organa za uvođenje restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji. Predsjedništvo BiH je po Ustavu nadležno za spoljnu politiku BiH, a ne Savjet ministara, kako pokušava da sugeriše bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović", istakao je Dodik upitan da prokomentariše Džaferovićevu izjavu da traži od Savjeta ministara BiH da sprovede restriktivne mjere Moskvi.

Dodik je naglasio da će BiH ostati neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini i to je stav koji se neće promijeniti.


"Mi iz Republike Srpske sasvim sigurno nećemo mijenjati stav po tom pitanju", poručio je Dodik.


Džaferović je tokom današnjeg sastanka sa ambasadorima EU i čalnicama grupe G-7 rekao da traži od Savjeta ministara BiH da "sprovede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima EU kojima se BiH zvanično pridružila".


Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH će prema Savjetu ministara BiH uputiti i u pisanoj formi, saopšteno je iz Presjedništva BiH.