Dodik: Neki dešavanja koriste da destabilizuju situaciju kako bi razgradili prava naroda u BiH

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je danas da je sastanak sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem bio jedan u nizu redovnih.On je rekao da je taj sastanak bio korektan i da trajao više od tri sata.

Dodik i Milanović su tom prilikom upoznali jedan drugog o svemu važnom što se dešava u BiH i Hrvatskoj.


„Približeni su stavovi da je neophodno formirati stabilno okruženje u BiH i regionu. Neki dešavanja koriste da destabilizuju situaciju kako bi razgradili prava konstitutivnih naroda u BiH“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.


Dodao je da je na sastanku naglašeno da treba istaći značaj prava svih naroda na zastupanje. Kaže da je došlo i do niza kršenja Ustava i od visokog predstavnika i od Ustavnog suda.


„Srpska nema namjeru da puko posmatra dalje oduzimanje nadležnosti i prava“, reako je Dodik i dodao: „Narodna skupština Republike Srpske je rekla da se u zajedničkim institucijama ne donose odluke koje su štetne po Srpsku, i ja sam zato uložio veto.


Specifična je situacija zbog odluke o otvaranju konzulata Rusije u Banjaluci. Glasao sam protiv zbog zaključaka Narodne skupštine, ali će zato Parlament odlučiti. I ključno je što će odluku o tome donijeti Skupština, a ne pPredsjedništvo, kakva god ta odluka bila.“

Dodik je rekao i da će Srpska obezbijediti 10 smještajnih objekata za porodice u Glini i okolini koje su ostale bez krova nad glavom u zemljotresu prošle godine.