Dodik: Negirao sam sve što su mi predočili u Tužilaštvu, to je politički proces

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH rekao je da je negirao sve što mu je predočeno tamo, i dodao da će se odazvati na svaki poziv koji mu upute da ne bude bilo kakvih spekulacija.On je rekao da je njegov odnos prema Tužilaštvu i Sudu BiH takav da je to za njega neustavna kategorija i kao takvi ne postoje u Ustavu.


„U potpunosti negiram sve ono što je bilo izneseno u Tužilaštvu. Predočeno mi je nešto što je bilo prije 17 godina. U potpunosti negiram sve što je vezano za inkriminaciju. 2002. godine zaključio sam ugovor sa 'Pavlović bankom' od 1,4 miliona KM, sljedeće godine je zaključen novi ugovor u kojem je pomjeren rok otplate za 20 godina. Do 2010. godine isplaćeno je 240.000 evra kredita, do 2017. preko 500.000 evra, rata kredita se plaća i dan danas“, rekao je Dodik.


Pojasnio je da taj, po Tužilaštvu sporan kredit, otplaćuje na osnovu zakupnine, odnosno izdavanja te nekretnine u Beogradu jednom stranom ambasadoru.


On je naveo da se ovdje radi o političkom procesu od strane Tužilaštva BiH sa direktnim uplivom i podrškom stranih ambasada.


"Meni je učinjena šteta činjenicom da je nakon otvaranja istrage protiv ljudi u "Pavlović banci" taj ugovor raskinut i od tada nisam imao priliku da ostvarujem prihod koji to pokriva, to sam pokrivao iz plate i nekih drugih legalnih prihoda kao što je prihodi kada sam imajući dva stana u Beogradu prodao i taj novac djelomično upotrebio za plaćanje tog kredita", rekao je Dodik i dodao:


"Inkriminacija postoji lažna, to je politički proces koji se organizuje od strane ovog Tužilaštva pod direktnim uplivom i podrškom stranih ambasada".


Dodik kaže da je jedna od tih britanska ambasada čiji ambasador je na svog blogu 11.02. ove godine rekao da će raspletati priče oko Dodikovog kredita kada je od "Pavlović banke" uzeo vilu 2009. godine.


Dodik se zapitao šta ima britanski ambasador sa tim i da je to direktan nalog Tužilaštvu.


"Prije toga i Eskobar je to nekoliko puta neopravdano tvrdio i SAD su pokrenule pitanje vezane za sankcije i sada traže razloge da bi pokrile tako nešto", rekao je Dodik.


Dodik je istakao da godinama neki mediji, zajedno sa stranim faktorima i politilizovanim Tužilaštvom vode hajku na njega i njegovu porodicu svaki dan.


"Iznose toliko laži o meni da bi mogao objaviti sva sabrana nedjela vaših kolega koji nisu profesionalni, apsolutno profesiju stavljaju na pauzu", rekao je Dodik i dodao:


"Ako takvi očekuju da im aplaudiram, žao mi je, naravno, neću."


Dodik je istakao da ne može da aplaudira neprofesionalnošću, neprofesonalcima i onima koji su kontinuirano u lažima.


"Kao javna ličnost imam obavezu da trpim kritike, ali nemam obavezu da trpim laži", poručio je Dodik.


Na pitanje da li novinarska zajednica zaslužuje izvinjenje zbog njegovog poteza, Dodik je rekao da se to nije odnosilo na novinarsku zajednicu.


On je naglasio kako pojedini mediji nisu bili solidarni kada je Amerika uvela sankcije našoj medijskoj kući.


"Volio bih da ste tako bili solidarni kada su Amerikanci uveli sankcije vašim kolegama sa ATV-a. Moja reakcija je proizvod višegodišnjeg odnosa sa BN televizijom. "Avaz" je prenio sve što se dešavalo u Tužilaštvu što pokazuje da su u sprezi i toj sprezi ja pokazujem srednji prst", jasan je Dodik.