Dodik: Ne postoji odluka da se Komšić obrati na Skupštini UN

Ako generalni sekreta UN-a dozvoli obraćanje Željka Komšića na Generalnoj skupštini udariće još jedan ekser u mrtvački sanduk BiH.


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže i da nije bilo odluke Predsjedništva BiH o odlasku delegacije u Njujork. To znači da je hrvatski član Predsjedništva tamo otišao privatno, i nema pravo da predstavlja BiH. O Komšićevoj samovolji, još početkom septembra, srpski član Predsjedništva BiH obavijestio je generalnog sekretara UN-a. „Ovo pitanje o odlasku delegacije u Njujork je bilo na prvoj sjednici Predsjedništva i nije dobilo saglasnost Predsjedništva. Gospodin Komšić nije našao za shodno da na drugu sjednicu kako je to obavezan po zakonu, stavi ovo pitanje, nego je otišao bez odluke. Smatrajući vjerovatno da neće biti konsenzusa i da će ova odluka otići u Narodnu skupštinu Republike Srpsken što bi se vjerovatno i desilo“, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Dozvola za Komšićevo obraćanje značiće samo jedno - da međunarodna zajednica potpiruje krizu u BiH. A kriza nije prestala još od nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida, i dolaska nelegitimnog visokog predstavnika u BiH. Rasplet situacije Dodik vidi samo u povlačenju spornog Zakona, ali i tome da visokog predstavnika imenuje Savjet bezbjednosti - što se ovaj put nije desilo.

„Ovaj koji treba da podnese izvještaj sada Savjetu bezbjednosti zatraži legitimno imenovanje od strane Savjeta bezbjednosti i mi ćemo to prihvatiti. Sve do kada je ovo ovako on za nas nije prihvatljiv i on neće biti primljen ni od strane institucija ni od strane nosioca vlasti u Republici Srpskoj“, kaže Dodik.

Izazivanje još veće nestabilnosti u BiH, mogao bi da bude pokušaj upotrebe bonskih ovlašćenja. Tada će, kaže Milorad Dodik, svoj odgovor dati Narodna skupština Republike Srpske. Detalje ne okriva, ali poručuju da upravo tako nešto i priželjkuje.