top of page

Dodik: Ne može se intervenisati u fiskalni sistem bez procedura, nije ovo vrijeme Ivanića

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se pokušava intervenisati u fiskalni sistem bez ikakvih konsultacija i nametnuti da se isprazne javni računi na entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou, te poručio da se to ne može učiniti bez stava Narodne skupštine i poštovanja procedura.


,,To se pokušava uraditi tako što bi se promptno bez ikakvih obračuna, tehničkih mogućnosti i političke saglasnosti uvela smanjenja stopa PDV-a. To je stvar Republike Srpske i Narodna skupština Republike Srpske će razmatrati to pitanje, usvojiti to i zadužiti svoju delegaciju koja će ovdje doći", poručio je Dodik.


On je upozorio da ne može delegacija Narodne skupštine na nivou BiH raditi onako kako to "nekom pojedincu padne na pamet".


,,Nije ovo vrijeme Mladena Ivanića i drugih koji su tako radili. Narodna skupština ima da bude poštovana. To je najviši organ vlasti u Srpskoj i ona će odlučiti koliko treba smanjiti PDV, koliko treba smanjiti akcize na gorivo i to će predložiti delegaciji koja će biti vezana za taj prijedlog", pojasnio je Dodik.


Dodik je konstatovao da su odjedanput predstavnici SDA sa opozicijom iz Republike Srpske donijeli zaključke i pokušavaju da u Domu naroda delegati SNSD-a glasaju za nešto što su oni dogovorili.


,,Moraju se poštovati jasne procedure, mora se pitati Narodna skupština i uspostaviti neophodan nivo odgovornosti za donošenje odluka", poručio je Dodik.


,,Za donošenje odluka mora postojati politička saglasnost"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da za donošenje odluka u institucijama BiH mora da postoji politička saglasnost.


,,Ako te saglasnosti nema, nema odluke ni u institucijama. To je tako jednostavno i normalno", rekao je Dodik novinarima.


On je istakao da je to savršeno jasno, svidjelo se to kome ili ne, te dodao da tako nije samo u BiH nego u svim zemljama svijeta.


,,U BiH bi bilo optimalno da se poštuje Ustav, ali se to ne čini", istakao je Dodik.


On je ponovio da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, da ne može da donosi odluke, te da bilo kakva njegova odluka stvorila još veće probleme u BiH.


Dodik je istakao i da se situacija u Ukrajini koristi u BiH da bi se nametnula neka rješenja.
bottom of page