Dodik: Ne gubiti nadu da je moguća samostalna država Republika Srpska

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu da nikada ne gube nadu da je moguće da Republika Srpska bude samostalna država, jer je to jedini način na koji srpski narod može ovdje opstati.


,,Republika Srpska je sjajna ideja i njen život zavisi od vas", rekao je Dodik obraćajući se studentima i profesorima Univerziteta u Istočnom Sarajevu na konferenciji "Trideset godina od nastanka Republike Srpske i Univerziteta u Istočnom Sarajevu", održanoj na Palama.

Podsjećajući da su prethodne generacije stvorile Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je na mladima da je sačuvaju i odbrane.


,,Izgubite li Republiku Srpsku, izgubili ste sebe, svoj zavičaj. Nije svejedno živjeti ovdje ili negdje drugdje u svijetu", dodao je Dodik.


Prema njegovim riječima, opasnost za Republiku Srpsku nisu SAD ni EU, nego nejedinstvo.


Pozivajući na jedinstvo za ostvarenje nacionalnih ciljeva, Dodik je apelovao da mladi čuvaju kolektivno sjećanje i odaju priznanje svima koji su učestvovali u stvaranju Srpske.


,,Moramo da znamo ko smo, šta smo, odakle smo", istakao je srpski član Predsjedništva BiH i rekao da su Srbi kroz istoriju naučili da bez države nemaju slobodu.


On je ukazao da se Republika Srpska godinama bori sa lažnom propagandom i stvorenim stereotipima.


Dodik je dodao da je izuzetno ponosan što je kao važan funkcioner Republike Srpske godinama pomagao izgradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu i što sadašnja Vlada Srpske to nastavlja gradeći zgradu Rektorata.


,,Nastavićemo to, zato što ste vi odlučili da ovdje studirate i što bez vas ničega od toga ne bi bilo", rekao je Dodik i pozvao mlade da uče i njeguju srpski identitet u Republici Srpskoj kao trajnoj kategoriji.


Konferenciju "Trideset godina od nastanka Republike Srpske i Univerziteta u Istočnom Sarajevu", koja je održana na Ekonomskom fakultetu na Palama, organizovali su Unija studenata Republike Srpske i Studentski parlament Univerziteta u Istočnom Sarajevu.