Dodik: Nećemo odustati od vraćanja BiH u okvire ustava

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u početku neće biti moguće da se krene u realizaciju vraćanja svih nadležnosti koje su oduzete od Republike Srpske i da će sigurno biti potreban neki prelazni period da bi se to realizovalo, da Republika Srpska neće odustati od vraćanja oduzetih nadležnosti i BiH će vratiti u okvire Ustava.


,,Sigurno ćemo to realizovati i ma kako to neko posmatrao mi ćemo to realizovati jer to je naše pravo. Neka nam objasne gdje to stoji da to nije naše pravo. Neka kažu gdje mi to griješimo. Mi ne griješimo i idemo dalje u svemu tome na način kako je to propisano Ustavom", poručio je Dodik na pres konferenciji u Istočnom Sarajevu.


Odgovarajući na pitanje na koji način će se riješiti pitanje statusa Brčko distrikta, Dodik je rekao da je to zaseban distrikt u vlasništvu dva entiteta.


,,To pitanje nije sada u opservacijama i kada dođe vrijeme imaćemo prijedlog i za to", rekao je Dodik.


Osvrćući se na finansijske sporazume koji su skinuti sa dnevnog reda, Dodik je rekao da je kolegama u Predsjedništvu predložio da te tačke koje dolaze na konačno odlučivanje budu ostavljene za neko drugo vrijeme ukoliko se normaluzuje rad u Predsjedništvu BiH i da se onda stave na dnevni red.


,,Oni su me poslušali i skinute su sa dnevnog reda. Nisam ih ja ni stavljao na dnevni red, pa nisam mogao ni da ih skinem. U svakom slučaju to nije nikakvo odlučivanje i nisu samo u pitanju sporazumi u vezi sa Republikom Srpskom nego i sporazumi u vezi sa Federacijom BiH", rekao je Dodik ne želeći da komentariše razloge člana Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića koji je prihvatio njegov prijedlog.


On je napomenuo da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se neće odlučivati o pitanjima u Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentarnoj skupštini dok se ne povuče odluka visokog predstavnika Valentina Incka i još neke druge odluke kojih je sve više.


Dodik je dodao da mnogi u Federaciji BiH to tretiraju kao neku vrstu blokade i zapitao kako se to može karakterisati kao blokada kada i on sam učestvuje u radu Predsjedništva BiH.


,,Već sam na drugoj sjednici Predsjedništva, a to što nije bilo nijedne odluke to je neko drugo pitanje", rekao je Dodik.


On je naveo da je nakon Inckovog nametanja zakona u međuvremenu i Ustavni sud donio neke neprihvatljive odluke i da će o tome odlučivati na jednoj od narednih sjednica Narodne skupštine Srpske.


"Odredićemo se prema tome. Ovo je neprihvatljivo da Ustavni sud ovako odlučuje. Nema nigdje ovakvog samokapacitiranog Ustavnog suda kao što je ovaj u BiH. Ovakav kapacitet je urađen samo da bi bio na usluzi muslimanima u BiH", rekao je Dodik i dodao da oni koji govore o tome da žele da naprave funkcionalnu BiH idu za tim da naprave isključivo muslimansku BiH.


Dodik je istakao da se tenzije mogu smiriti razgovorom i modifikacijom određenih rješenja koja su problem i Hrvatima i Srbima.


On je ponovio da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik jer ga nije potvrdio Savjet bezbjednosti.


,,Kriminalni visoki predstavnici su oni koji su poput Pedija Ešdauna, Valentina Incka, Volfganga Petriča… koji su kršili međunarodno pravo, sakrili se iza Amerike, Velike Britanije i dijela EU i pokušali da oskrnave Ustav", naveo je Dodik i dodao da bi visoki predstavnik u BiH trebao da zaštiti Dejtonski sporazum, a da je i sam Ešdaun priznao da je u BiH bio kako bi razgradio Dejtonski sporazum za šta je imao 35 miliona evra mjesečno i 700 radnika koje je tada imao.


Dodik je istakao da je vodio politiku da nema promjena Ustava BiH i ustavnih odrednica i da je sada došlo vrijeme da se vraćaju ustavne odredbe.


,,To činimo sada. Ustav nije promijenjen. U ovoj zemlji postoji Ustav i ustavne odredbe koje nisu promijenjene, koje su precizne i jasne da se BiH sastoji od dva entiteta i sve ono što nije izričito dato BiH pripada entitetima. To je ustavna odredba i samo takvu BiH priznajemo i u takvoj BiH ćemo biti. Ovu koju su napravili visoki predstavnici i sudije Ustavnog suda za nas je prihvatljiva", poručio je Dodik i dodao da ovo što je sada u BiH predstavlja kršenje međunarodnog prava, kršenje Ustava BiH i da su time oni koji su to činili sebi stavili etiketu međunarodnih kriminalaca.