top of page

Dodik: Narod nije htio da ja kažem 'doviđenja, prijatno'

Milorad Dodik, kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske koji je, prema dosadašnjim podacima Centralne izborne komisije pobijedio protivkandidata PDP-a Jelenu Trivić za ovu funkciju, kaže da je činjenica da je on novi predsjednik Republike i da se činjenice ne mogu osporiti."Svi podaci koje smo imali još u veče izbora govorili su upravo to. Mi smo to zasnivali na ovjerenim zapisinicima po glasačkim odborima. Neki su natrčali sa ocjenama u javnost koje očigledno nisu bile tačne. Ono što je unijelo malu sumnju jeste činjenica da je CIK BiH naložila da se prvo broje glasovi za članove Predsjedništva, pa Parlamentarna skupština a onda predsjednik Republike što je došlo na red negdje oko 11, pola 12. Nisu se ni mogli imati relevantni podaci negdje do jedan sat poslije ponoći. Jedino relevantno je bilo da je to na bazi zapisnika koji su ovjereni“, rekao je Dodik gostujući u emsiji ATV-a Imate riječ.


On kaže da su predstavnici opozicije stalno pričali o tome kako dobijaju izbore i indukovali su priču o ogromnoj razlici. Njihova jedina politika bila je, kaže Dodik, mržnja prema njemu.


„Apsolutno je jasno da nisu imali nikakvu politiku. To što su pokušali da stave u desetak tačaka, time se ne bavi predsjednik Republike, nego neke institucije. Predsjednik Republike ima snagu ako ima skupštinsku većinu i ako ima vladu. Ako to nema, onda država neminovno ulazi u probleme“, rekao je Dodik.


On kaže da je teško prihvatiti poraz i da priča o krađi ne stoji te dodaje da su ovo bili izbori koji su možda bili najčistiji od svih. Rekao je da je sedam dana prije izbora održan sastanak u Americi na kojem je, između ostalih, bio Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik Stejt Departmenta za Zapadni Balkan.


„Eskobar je rekao da će problemi oko glasanja biti u Doboju, Zvorniku i Prijedoru“, rekao je Dodik za ATV.


Nije lako izgubiti

Čast je biti kandidat za predsjednika i nije lako izgubiti, kaže Dodik. „Nije čovjek ono što misli o sebi, nego što drugi misle o njemu“, citirao je Dodik staru filozofsku misao a izbori su prilika da drugi govore o pojednicu.


„Ako je do profesure u politici onda mislim da sam ja najbolji profesor u politici“, ističe aktuelni srpski član Predsjedništva.


Govoreći o zahtjevu opozicije CIK-u za ponovno brojanje glasova, Dodik kaže da je tokom svakih izbora bilo prigovora CIK-u.


„Zna se da u CIK-u sjede ljudi iz SDS-a i PDP-a i da su iz muslimanske strukture većinom iz SDA i oni mogu, na kraju krajeva, neke stvari da urade. Ali najteže je silovati činjenice, neće to biti tako jednostavno. Neka svi rade svoj posao, nikakav problem, ako žele da prebroje ponovo neka broje“, rekao je Dodik i kazao da bi na ponovljenim izborima razlika tek bila dramatična ali im ne preporučuje da ulaze u novu izbornu kampanju.


Govoreći o najavljenim protestima opozicije, Dodik kaže da od toga nema ništa, ali da je i to dio demokratskog procesa.


„U redu je da oni organizuju te proteste, zatražili su šetnju, policija će odlučiti da li je bezbjednosno sigurno ili ne. Neki smatraju da i mi trebamo okupiti deset puta više ljude, ali mi to nećemo raditi, ozbiljni smo i to smo pokazali u izbornoj noći“, podsjetio je Dodik.


On je rekao da se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji je juče donekle priznao poraz opozicije, pokazuje daleko racionalnije i pretpsotavlja da Stanivukoviću ne odgovara loša slika o Banjaluci.


„Ja sam se prijatno iznenadio kada sam mogao da slušam dosta racionalan pristup i mislim da on odgovara činjenicama. Vidjećemo kako će se to sve odvijati dalje, ali svakako treba primijetiti da je on daleko više racionalnosti pokazao u toj partiji nego svi ostali zajedno“, izjavio je Dodik.


SNSD stabilan

Rekao je da situacija u SNSD-u stabilna i da su se pokazali kao najorganizovanija struktura. Kaže da su u predizbornu kampanju krenuli nakon godišnjih odmora jer se tad vode izbori.


„SNSD je ostvario stvarno dobar rezultat, procentualno gledano nismo odavno imali 35 odsto za parlament, međutim, sistem kompenzacija nas spušta na isti nivo kao što smo bili prošli put. Mi u zbiru imamo 50.000 glasova više za parlament nego SDS, PDP i ovi ostali iz opozicije zajedno“, istakao je Dodik.


Pohvalio je predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Vladu Đajića, rekavši da njega nije bilo ne bi vratili energiju i snagu partije u Banjaluci. Govoreći o broju glasova koje je on dobio u Banjaluci, koji je manji od protivkandidata Jelene Trivić, Dodik je rekao da izbori za predsjednika nisu u Banjaluci nego u čitavoj Republici.


„Mi smo svjesni činjenice da ja nisam dobio u Banjaluci, i mene to boli, nije mi svejdeno. Ali poslije svega što smo radili u Banjaluci, šta smo sve izgradili, Banjaluka kad sam ja došao nije imala vode. Danas niko ne pominje da je to problem, Banjaluka danas izgleda malom metropolom, ja sam taj koji je prenio i formirao institucije u ovom gradu. Opet je to pravo građana da biraju, očigledno ja nisam dobro iskomunicirao, tako da je malo zasjena pala na dobar rezultat u Banjaluci vezano za samu partiju“, rekao je Dodik.


Kaže da je SNSD partija koja mora da napravi određenu tranziciju, da se uvede značajan broj srednje generacije koja će moći da nosi sljedeće izbore i odgovornost u društvu.


„Mi ćemo u narednih godinu dana napraviti novu strukturu naših organa u SNSD-u i prepoznati mlađu generaciju i dozvoliti da se ona iskaže i da se nastavi boriti“, poručio je lider SNSD-a.


Pričajući o ponavljanju izbora, Dodik je rekao da nije za avanturizam te vrste i da to treba dobro odmjeriti i smatra da je bilo ni manje ni više ekscesa nego nekih prošlih izbora.


„Meni kao novoizabranom predsjedniku Republike ne treba nikakva spekulacija, da sam izgubio, ja bih te noći izašao i čestitao i rekao 'doviđenja, prijatno', ali narod nije htio da ja kažem 'doviđenja, prijatno'“, poručio je Dodik.


Broj glasova koje je koalicija dobila u zbiru ne odgovara broju podrške pojedinačnim kandidatima, smatra lider SNSD-a.


„SNSD je u cjelini glasao za mene i Željku (Cvijanović, kandidat za člana Predsjedništva). Mi ćemo nastaviti raditi sa ovom koalicijom. Naravno da ćemo analizirati stvari, tamo gdje budemo mogli da progutamo sve te stvari, progutaćemo, gdje ne budemo mogli, moramo da raščistimo i vidimo kako ćemo dalje. Ima partija koje su se ponašale korektno, ali ima i onih koji su bacili sumnju na to sve. Neću više dozvoliti da se bavimo portirima, to uništava politiku svake vrste. Politika se vodi u parlamentu, vladi i najvažnijim javnim resursima“, istakao je Dodik.


On kaže da će u narednom periodu ključno pitanje biti pitanje stabilnosti i da će kao predsjednik Republike učiniti sve.


„Mogu da ponudim svima onima koji žele da razgovaraju i da napravimo koncentraciju, imam dovoljno mjesta za sve, u kojoj ćemo doći kroz konsenzus do odgovora na izazove koji dolaze sa strane. Nikog neću moliti, ali ću javno pozvati sve koji žele da razgovaramo na tu temu. Ako bude htjenja i ako žele, to možemo učiniti“, poručio je Dodik.

bottom of page