Dodik napustio sjednicu Predsjedništva zbog Bisere Turković

Bisera Turković ne zastupa zvanični stav Predsjedništva i zato sam danas izašao iz sale kada se ona pojavila, rekao je srpski član Predsjedništva nakon sjednice. Milorad Dodik kaže da je još ranije upozoravao druga dva člana da Turkovićeva krši proceduru inostrane politike, za koju je isključivo nadležno Predsjedništvo i da je, kaže, već ranije najavio svoj bojkot ministarke. Dodik je bio u hodniku dok je Turkovićeva iznosila zahtjeve o dodjeli agremana. Prvi put se i to desilo da su dvojica članova nastavila sa radom, bez prisustva trećeg.


"Mislim da je važnije da damo doznanja da ona ne može tako da se ponaša da ona treba da zastupa zajedničke politike koje su usvojene, a te nisu usvojene. Ja sam na početku sjednice Predsjedništva rekao da je nedopustivo da se unilateralno ponašaju, da saopštavaju javnosti odluke koje predsjedništvo nije donijelo vezano za Ukrajinu i Rusiju", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


Dao je saglasnost srpski član Predsjedništva za sve materijalno- finansijske tačke koje su se odnosile na grantove i kredite za Federaciju, Brčko distrikt i Republiku Srpsku, baš kako ga obavezuju i zaključci Parlamenta Srpske. Protiv je glasao gdje Republika Srpska nije vidljiva ili se krši ustavna nadležnost. Takav je bio slučaj sa Ministarstvom bezbjednosti i njihovom saradnjom sa strancima.

"Gdje se pokušava predstaviti to kao posao tog ministarstva, a da se ne vidi MUP RS, ja sam glasao protiv i spreman sam da idem do kraja, tražeći naravno podršku NSRS oko toga. Isto tako je bilo ispitivanje iz oblasti znanja, gdje je ministarstvo Republike Srpske reklo da to nije u skladu sa Ustavom", rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na današnju izjavu američkog ambasadora koji je rekao da će raditi na protivmjerama Rusiji i Kini u BiH. Da stranci neće voditi politiku u BiH i da je zapad taj koji bi trebao da smanji svoj uticaj što je vidljivo, prekomjeran, poručio je danas srpski član. Pokušaji nametanja zapadne politike desio se i danas i to na sjednici Predsjedništva, tvrdi Dodik.

"Kada im kažemo da ćemo rješavati sva pitanja u BiH u skladu sa Ustavom, on kaže mojim sagovornicima, e onda je problem. Znači nevjerovatna postavka i meni je to rečeno, pusti zakone, pusti ustave važno je da se podržavaju politike, to mi je rekao Eskobar i kada sam ja to odbio bio sam prvi na redu da dobijem proširene sankcije, to je taj svijet, ja taj svijet ne prihvatam", rekao je Dodik.

Ambasada SAD u BiH prije par dana osudila je Milorada Dodika za to što je navodno odbio da podrži angažovanje helikoptera OS BiH za gašenje požara u Hercegovačko- neretvanskom kantonu, iako od njega to niko nije tražio. Ta tačka tek danas se našla na dnevnom redu kada vatre više nema.