top of page

Dodik: Nakon narednog mandata razmišljaću o nasljedniku

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske u intervjuu za UNU govorio je o protestima ispred OHR-a, posjeti ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, predstojećem izborima, kandidatima opozicije, opstanku BiH, ali i o televiziji UNA, koju već mjesecima dovode u vezu sa njegovim imenom.Kako komentarišete proteste stranaka iz Federacije BiH ispred OHR-a i da li ste razmišljali da u ovom slučaju podržite bošnjačke političke opcije?


Visoki predstavnik nije priznat u Savjetu bezbjednosti UN, a ne samo u Republici Srpskoj. To znači da nije priznat na multilateralnom nivou kako je to predviđeno Aneksom X. Sve što se sada dešava je nelegitimno, antiustavno i antidejtonski za Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci su objeručke prihvatili takvo rješenje u skladu sa svojom tradicijom u kojoj su lako prihvatali strance da im upravljaju procesima. Mi smo rekli da on nije visoki predstavnik isključivo iz razloga što on nije imenovan u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i što nije poštovan Aneks X Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bošnjacima to nije smetalo. Oni su smatrali da će dobiti nekoga ko će isključivo djelovati negativno prema nama i Republici Srpskoj, što je on i činio prethodno u nekoliko navrata. Ako on ne stigne (Christian Schmidt) onda to čine sudije Ustavnog suda BiH od tri stranca koja se tamo nalaze. Jedan od njih je Albanac, jedna Njemica kao i još jedna Njemica ali iz Švajcarske. To govori o sprezi, jednoj horizontali i vertikali koju rade ovdje Nijemci u pokušaju da ovladaju svim tim procesima.


Ja sam protiv nametanja bilo kakvog rješenja. To je samo još jedna kamuflaža, pokušaj da se da zabluda za neko buduće vrijeme. Kako god to bilo, pa taman da je to odluka koja i nama odgovara, ja bih rekao da to nije prihvatljivo, jer kada bih to uradio, pogazio bih sve što smo ranije pričali. Ako ćemo pričati o vladavini prava, onda je sve jasno. On nema pravo da to radi i nije legitiman da to čini svidjelo se to ili ne Bošnjacima, Hrvatima, ovima ili onima. Bosna i Hercegovina ne može da preživi ukoliko ne bude našla svoj način opstanka dogovorom tri konstitutivna naroda. Bošnjaci su nasjeli na priču o građanštini ali prije toga, morate da uvažite identitete kao što mi prihvatamo bošnjački nacionalni identitet, onda je sasvim logično da se prihvati i naš. Na kraju, u ovoj zemlji postoji Ustav i njega treba poštovati dok god on postoji, a ne kršiti ga putem ulice.


Ima li jedinstva u Republici Srpskoj?


Ovdje je jeres. Opozicija je ovdje potpuno neodgovorna što se toga tiče. Nismo imali nikakvu inicijativu za okupljanje po bilo kojem nacionalnom pitanju, a kada smo mi iz vlasti to pokrenuli, bježali su od toga. Vidim Mirka Šarovića (op.aut. predsjednik SDS-a) koji je ćutao kada je Christian Schmidt intervenisao u Republici Srpskoj, tada nije progovorio niti jedne riječi dok je juče govorio kako on nije za to da neko nešto nameće što odgovara narativu koji mi već znamo, a onda ima i politički dogovor isključivo sa predstavnicima bošnjačkog naroda, prije svega sa Bakirom Izetbegovićem (lider SDA).


Da li su popustili pritisci međunarodne zajednice?


Ima nekih koji hoće, ja neću strane vojnike ovdje. Da bi došli ovdje, potrebno je da se i ja usaglasim sa tim. Ovdje ne treba nikakva oružana sila. Potrebno je sjesti i reći šta čini zadovoljne Hrvate, Bošnjake ali šta je to šta nas čini zadovoljnim, a ne da se dodvoravamo nekim vladama. U pravilu, sve te vlade su nestabilne. Mi u Republici Srpskoj imamo stabilniju Vladu nego što ima Austrija, Njemačka, Velika Britanija koja je već izgubila vladu i Italija koja gubi. S druge strane, u Federaciji BIH ne mogu se dogovoriti unazad osam godina da se prilagode izbornom rezultatu, čime su devastirali izbornu volju i jednog i drugog naroda. Mi bismo trebali da nađemo neki dogovor.


Bosne i Hercegovine će biti ukoliko Bošnjaci prihvate činjenicu da postoje Hrvati sa svojim, ali i Srbi sa svojim zahtjevima, a koji se zove Republika Srpska i mi ćemo prihvatiti ustavnu Bosnu i Hercegovinu u skladu sa sadašnjim Ustavom ili onim koji mi mijenjamo zajedno sa njima, taj Ustav hoćemo. Vanustavnu BiH mi nećemo prihvatiti. Do tada BiH nije nikakav pokušaj, već evropski pobačaj.


U momentu kada ni jedan državnik u Evropi ne želi ili ne smije da održava kontakte sa Putinom vi odlazite u Moskvu?


Postoji narativ koji se širi od nedovršenih političara iz raznih evropskih struktura, koji kažu da je Dodik eksponent Putina. Kakva budalaština, to je nezrelo i infantilno. Priznajem da sam otišao kod Vladimira Putina iz nekog svog zdravog razuma i ići ću ponovo u septembru. Svaki put kao i ovaj posljednji, Putin je rekao da podržava Dejtonski mirovni sporazum i međunarodno pravo ali i da poštuje i podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ali ovi zapadnjaci, ne poštuju teritorijalni integritet BiH, nego hoće da naprave unitarnu, centralizovanu zemlju koja ne može da funkcioniše.


Ne zatvaram vrata niti jednom zapadnjaku i svakome ko me pozove, ja ću otići i razgovarati, ali ih ne zatvaram ni pred Putinom.


Šta očekujete na izborima? Vaš stav o protivkandidatima?


Svi imaju pravo da se kandiduju i ja nemam ništa protiv bilo koga. Velika je čast biti kandidat za tako važne funkcije. Ne poznajem dovoljno kandidate privatno, osim u njihovom političkom djelovanju. Oni imaju svoje politike i ja to poštujem. S druge strane, ja imam svoju politiku. Do sada sam 12 puta pobijedio i vjerujem da ću ponovo. Oni koji se zbog toga ljute i dalje će biti ljuti i tu vam je sve jasno.


Imali ste mnogo političkih udaraca, ali ste i dalje jako bitna figura na političkoj sceni BiH. Gdje i kako prikupljate energiju?


Kada sam aktivno igrao košarku ja sam vjerovao da 20 razlike može da se stigne za jedan minut. To je bilo nerealno, ali je energija uvijek bila tu. Tako je i danas. Mislim da je razlog tome što dolazim iz porodice koja je čitav život radila i nikada nije odustala. Ja sam to sve doživljavao kao moranje, ovo što danas radim je i neka vrsta obaveze prema ljudima koji vam vjeruju u ono što radite.


Da li nekoga u vašoj stranci vidite sa takvom energijom?


Ljudi energiju nose individualno. Pratim to i nisam nesvjestan onoga šta me pitate, ali sam na neki način sam sebi zadao još ovaj mandat, pa ću nakon toga razmišljati o nasljedniku u stranci.


Često ste govorili da je vaša želja samostalna Republika Srpska. Ove godine obilježeno je prvih 30 postojanja, mislite li da je u narednih tri decenije to realno?


Ma kakvih 30! Ja to hoću da vidim za života. Ja ću to gledati sigurno. Procesi se ubrzavaju i ovo što se dešava u Sarajevu, govori da muslimanski politički zahtjevi nisu više tako bjanko rješivi. Neki drugi prodiru i oni će da dovedu do neke nove strukture.


Često vas povezuju sa UNA televizijom, pa je sasvim normalno da vas pitamo kakve veze imate sa našom medijskom kućom?


Ne bježim od tog pitanja. Mislim da je UNA jedan častan medijski projekat i da svi koji ga pljuju žele da blate mene. Nesumnjivo je da UNA ima veliki veliki regionalni potencijal i da to mnogima smeta, ali ja takve projekte podržavam. Raduje me što vas gledam i što dobijam informacije da vam je gledanost sve bolja. Oni koji i u tome vide problem, imaju problem sami sa sobom

bottom of page