Dodik najavio platformu za trasiranje puta za vraćanje nadležnosti


Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da bi Glavni odbor SNSD-a danas na Palama trebalo da donese platformu koja će utvrditi put ove stranke i njenih predstavnika u procesu vraćanja u ustavnu i dejtonsku strukturu nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.Dodik je obavijestio članove Glavnog odbora da će ih o problemu prenesenih nadležnosti informisati više uvodničara.


Prvi uvodničar bio je potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović koji je, govoreći o situaciji u BiH i odnosima u institucijama BiH, istakao da su kriza i napadi na Republiku Srpsku, SNSD i Milorada Dodika "blizu vrhunca".


Navodeći da napade predvodi političko Sarajevo, koje već 30 godina pokušava da u ime jednog naroda ovlada BiH, Radmanović je rekao da, nažalost, u tome učestvuje i dobar dio opozicije iz Republike Srpske koji te napade nije prepoznao.


- SNSD je to prepoznao i hrabro ulazi u bitku za odbranu Republike Srpske - naglasio je Radmanović i dodao da je ova stranka preduzela mjere za očuvanje samostalnosti koja je zagarantovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom.


Prema njegovim riječima, u nekoj drugoj fazi može se razmišljati o nekim drugim samostalnostima.


- Možemo sačuvati dejtonski status - poručio je Radmanović.


On je dodao da Predsjedništvo i Parlamentarna skupština ruše Ustav BiH, ali da predstavnici političkog Sarajeva za to optužuju SNSD i njegovo rukovodstvo.


Na početku sjednice izabran je 21 novi član Glavnog odbora.


Nastavak sjednice odvija se iza zatvorenih vrata.