Dodik najavio formiranje obavještajne službe Republike Srpske

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je danas da Republika Srpska nema više opcije da ide nazad i da će tražiti povčenje dodijeljenih ovlašćenja sa tri nivoa BiH.Izmeđuostalog, Dodik je poručio da će isto uraditi sa SIPA-om i OBA-om, a da će se odmah nakon toga formirati obavještajna služba u Republici Srpskoj.

"U okviru tog programa proglasićemo ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH na prostoru Republike Srpske. Odbacićemo njihove aktivnosti na prostoru Srpske. To ćemo uraditi sa SIPA-om, sa OBA-om. Obavještajnu službu ćemo formirati odmah nakon tih odluka. SIPA-i ćemo zabraniti djelovanje na teritoriji Republike Srpske i dati joj rok da napusti Srpsku. Ako to ne bude, onda ćemo to primjerenim mjerama učiniti", rekao je Dodik.


"Bavimo se ozbiljnim pitanjima za Republiku Srpsku, ozbiljno pitanje je njen status. Promovisali smo program koji se zove "Samostalna Republika Srpska u okviru dejtonske BiH. Radimo na tome neskriveno da Republici Srpskoj vratimo ovlašćenja koja su joj predviđena u dejtonskom sporazumu", rekao je Dodik.


Vrijeme stvaranja OS BiH je bilo vrijeme ozbiljne torture i nametanja. To su nelegitimni politički uslovi, nedostojni zrele političke zajednice. Zbog toga će se ta odluka povući.

Povući ćemo našu saglasnosti i sa odluke koja je takođe isforisana međunarodnim pritiscima, a to je prihvatanje da se VSTS ukine u Republici Srpskoj i da se prenese na nivo BiH. Danas vidimo da je to osnovni mehanizam za sređivanje pojedinih stanja u BiH, gdje se presuđuje samo Srbima i gdje samo Srbi odgovaraju za ratne zločine.

Treća stvar su indirektni porezi. Povući ćemo našu saglasnost sa ugovora i proglasiti tu saglasnost i primjenu zakona ništavnim. Ništa se neće desiti preko noći, donijećemo zakon koji će propisati na koji način će se raditi i naravno prelazni rok za određene stvari.