Dodik na panelu u Antaliji: BiH ničim nije vezana za Ukrajinu

Panel pod nazivom „Budućnost BiH“ počeo je na Diplomatskom forumu u Antaliji, a na njemu govore članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Šefik Džaferović.


Dodik je rekao da je ovaj Forum dobra prilika za razgovor jer je razgovor u ovom trenutku dobro došao.


,,Ne slažem se da je BiH bilo čime vezana za Ukrajinu. BiH je imala sukob, građanski rat, i to diskfalifikuje mogućnost upoređivanja. BiH je po mnogima nedovršena zemlja ili kao neki kažu, pojedini nisu završili svoj posao pa su ostali predugo da nametnu svoje viđenje BiH, ne dozvoljavajući da BiH, svojim unutrašnjim kapacitetom i dogovorom političkih elita, naroda i entiteta odgovori na svaki izazov", rekao je Dodik u svom obraćanju.


On kaže da licimjerje traje godinama i da nam od potpisivanja Dejtonskog sporazuma govore da nismo dorasli i sposobni.


,,U BiH nema kapaciteta za rat i ta priča je indukovana iznutra ili izvana da bi se skrenula pažnja na BiH, kako bi se govorilo o novim političkim rješenjima, ali to nije uspjelo", izjavio je Dodik.


Ranije jutros Dodik i Džaferović imali su radni doručak sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Dodik je nakon doručka rekao da je dogovoreno da Turska odobri 50.000 tona mineralnog đubriva BiH.

,,Dogovorili smo da Turska odobri BiH 50.000 tona mineralnog đubriva, koji su potrebni poljoprivrednim proizvođačima u BiH, budući da su suočeni sa nestašicom mineralnog đubriva i visokim cijenama na tržištu", rekao je Dodik.