Dodik na obilježavanju Dana Republike Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovaće danas obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci.U 10.00 časova Dodik će prisustvovati polaganju vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na Groblju Sveti Pantelija, u 11.00 na Trgu palih boraca NOR-a na platou ispred hotela "Bosna", a u 12.00 časova polaganju vijenaca kod spomen kosturnice na Gradskom groblju, najavljeno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.


Srpski član Predsjedništva BiH u 15.00 časova prisustvovaće dodjeli odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima koje će biti upriličeno u Kulturnom centru "Banski dvor" i od 18.00 časova svečanoj akademiji koja će biti održana u Sportskoj dvorani "Borik".


Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.


Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.