Dodik: Muslimanska strana pokrenula harangu

Muslimanska strana pokrenula je jednu harangu nemajući legitimna sredstva da odgovore na pitanja koje je pokrenula Republika Srpska o kršenju Dejtonskog sporazuma, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.„Mi mislimo da branimo i Republiku Srpsku i BiH pozivajući se na Dejtonski sporazum. Samo takva BiH je moguća, a ne ona koju oni brane, koja zloupotrebljava institucije, i koja pokušava da bude protiv volje dva konstitutivna naroda u BiH“, rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.


On kaže da je stanje u BiH dovedeno do potpunog apsurda, kao i da dva od tri naroda ne vide kretanje BiH onako kako su zamislili Bošnjaci.


„Poitika nekonfrontiranja, kako to bošnjački politički vrh želi da prikaže, jeste da prikažu kako su oni dobronamjerni prema svima, a vidimo šta je zaravo na sceni. Odnosi sa Hrvatskom nikad nisu bili lošiji, upetljali su se i u sukobe sa Mađarskom, sa puno mrženje kreiraju priču kako se ovdje formira maligni ruski uticaj. Mislimo da takva BiH nije održiva. Potrebno je što prije normalizovati odnes sa Hrvatskom, Mađarskom, Rusijom, Kinom i svim državam koji iznose svoje stavove. Nema veće istine od činjenice da u BiH stvari ne mogu da funkcionišu ako samo jedan narod ne može da upražnjava ustavna prava koja su mu data“, jasan je Dodik.


On je istakao da je OBA BiH stavljena pod potpunu kontrolu Bošnjaka.

Govoreći o pravosuđu na nivou BiH, Dodik je rekao da postojanje Suda i Tužilaštva BiH nije u skladu Ustavom i Dejtonskim sporazumom, te da su nastali nametanjem od strane visokog predstavnika.