top of page

Dodik: Moja borba - borba protiv omalovažavanja Srba i Srpske


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je večeras da je njegova borba - borba protiv omalovažavanja Srba i Srpske.Dodik je ukazao da je u međunarodnim krugovima postojala priča kojom su htjeli da napune istorijske knjige o zločinima Srba, što je, kako su smatrali, "trebalo da opredijeli taj genocidni karakter o srpskom narodu, vodeći se time da kao takvi ne mogu da imaju Republiku Srpsku".


- U toj njihovoj liniji omalovažavanja i Srba i Republike Srpske je moja borba - izjavio je Dodik za Raša tudej Balkan.


O posljednjim sankcijama koje su mu uvedene, Dodik je rekao kako on radi ispravnu stvar i misli o svom narodu, a da se Amerikanci u sve živo petljaju i kreiraju.


- Oni su jaki onoliko koliko mi njih u našoj percepciji prihvatamo. Evo ja, koliko imam tih njihovih sankcija - rekao je Dodik.


On je dodao kako pokušava da se drži Dejtonskog sporazuma, a oni su mu uveli sankciije zato što smatraju da ruši taj sporazum.


Dodik je ukazao da im je i to bilo malo, pa su tražili da, kada je Gabrijel Eskobar došao za specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan, prihvati neke njihove stavove, za koje je ocijenio da nisu ustavne.


Predsjednik Srpske je ocijenio da američki ambasadori pokušavaju da upravljaju zemljama u kojima su u diplomatskoj službi, da je tako i u BiH.


Dodik je ukazao da nema Policije Republike Srpske danas ne bi bilo ni Srpske, niti ikakvih izvršnih kompetencija.


- Srpska danas ne bi brojala ni 100.000 ljudi. Svi bi iselili i otišli na neke druge destinacije. Uvjeren sam u nepravdu prema Srbima. Nikada nisam pravdao one koji su kršili međunarodne konvencije i prava i vršili zločine. Kada je riječ o Srbima nema tih koji šetaju na slobodi, a muslimani su puni toga - od Nasera Orića do mnogih drugih - rekao je Dodik.


Dodik je naveo da je jedno ratovanje i borba za slobodu naroda, a drugo činjenje zločina.


On ne misli da je nekadašnje vojno i političko rukovodstvo Srba u Republici Srpskoj i u Srbiji, kako su to namjestili Amerikanci, krivo na način kako su to oni prikazali.


Govoreći o Međunarodnom sudu pravde, Dodik je kazao da, ako su htjeli da osude nekadašnjeg predsjednika SR Јugoslavije Slobodana Miloševića, onda je trebalo u istoj sudnici da budu i Alija Izetbegović i Franjo Tuđman, pa bi ta vrsta pravde mogla da se opravda.


- A ne da kažu: Milošević je kriv, a Tuđman nije. Ili da kažu Alija Izetbegović umire, evo prekida se haška istraga zato što je umro. Pa zašto ste čekali da umre, zašto ga niste doveli i rekli da je on isto osumnjičen - upitao je Dodik.


Dodik je, komentarišući nedavne kritike američke Ambasade zbog njegove izjave o bivšem ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković, upitao šta njih briga za to?


On je ispričao kako joj je odgovorio jednom narodnom izrekom iz njegovog kraja da je "svaka za šamara".


- Samo sam pokušao da objasnim da ona izvaljuje gluposti i tako se i pozvao na tu narodnu izreku - rekao je Dodik i podsjetio da je nakon toga on predstavljen kao mrzitelj žena, kao onaj koji vrši nasilje.


Dodik je rekao i da je "taj nadobudni ambasador u Sarajevu" /američki ambasador Majkl Marfi/ u tome našao temu da se obračuna sa njim, na toj feminističkoj liniji iako on, kako je naglasio, u životu nikoga nije ošamario.

Comments


bottom of page