top of page

"Dodik može da pobijedi Sud Bih"

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik može da pobijedi u procesu pred Sudom BiH i na taj način otvori novi put Srpskoj ka slobodi.Raković je uvjeren da je Dodik dobro razmislio prije nego što je donio odluku da dođe na jučerašnje ročište, zakazano prema optužnici za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.


"U istoriji nije nepoznato da su se veliki nacionalni proboji dešavali na sudovima koje optužena strana nije priznavala. Neće ovo biti prvi slučaj ni u istoriji niti na našim meridijanima da se ostvaruje pobeda na sudu koji je u samom početku neprijateljski naklonjen, a upravo takav odnos Sud BiH ima i prema Dodiku i prema Republici Srpskoj", rekao je Raković za Srnu.


Prema njegovim riječima, da bi se došlo do te pobjede mora da se odigra i ova utakmica.


"Siguran sam da je Dodik dobro procenio da je momenat da može da pobedi u ovoj utakmici u Sarajevu i da se na taj način na tuđem, gostujućem i neprijateljskom terenu, kakav je ovaj pred Sudom BiH, otvori novi kanal za osamostaljenje Republike Srpske", naveo je Raković.


On je objasnio da to podrazumijeva i oslobođenje od Sarajeva i institucija BiH, o kojem je Dodik govorio prije odluke da se pojavi pred Sudom BiH.


"Sve ovo je bilo stvar procene Dodika da li će ići ili neće ići na sud. Želimo predsedniku Dodiku da pobedi na ovom procesu i na taj način otvori novi put Republici Srpskoj ka slobodi", poručio je Raković.

Commenti


bottom of page