Dodik:Mađarska ima prijateljski odnos prema BiH, posebno prema Republici Srpskoj!


Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da Mađarska ima prijateljski i human odnos prema BiH, pogotovo prema Republici Srpskoj, na čemu je Srpska veoma zahvalna, kao i za svu dosadašnju pomoć u borbi protiv pandemije virusa korona.Dodik je izjavio novinarima da je današnji sastanak u Istočnom Sarajevu bio izuzetan, kao i posjeta ministra inostranih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta, koji je Republici Srpskoj i FBiH uručio donaciju od po 100.000 vakcina protiv virusa korona, a ta ravnomjerna raspodjela je odluka Vlade Mađarske.


Dodik je istakao da mu je veoma drago što je ministar Sijarto pristao da posjeti sjedište Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, gdje su, kako je naveo, razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH i bilateralnim odnosima.


"Gosta iz Mađarske upoznao sam da je situacija u Republici Srpskoj stabilna, da nema nekih posebnih političkih, ekonomskih ili socijalnih izazova i da Srpska u ekonomskom smislu bilježi rast, te da nam to omogućava da već u ovom mjesecu povećamo plate od pet do osam odsto u javnom sektoru, kao i da poslodavcima u realnom sektoru omogućimo uslove za povećanje plata radnicima jer smo ih oslobodili plaćanja nekih ranijih dažbina. Mi vjerujemo da naša ekonomija u ovoj godini može da dođe od tri do četiri odsto, što je visok nivo rasta", naglasio je Dodik.


Prema njegovim riječima, Republika Srpska je stabilna i u institucionalnom i svakom drugom smislu dok je, s druge strane, u Federaciji BiH situacija konfuzna.


"Ne želim to da komentarišem, ali želim da ponovim da su naši interesi da BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom, a ne u skladu sa nečijim iluzijama ili nametnutim konceptima. Te stvari troše vrijeme i energiju, a ne mogu da se ostvare", rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.


Dodik je naglasio da podržava napore mađarskog premijera Viktora Orbana koji se odnose na borbu Mađarske za tradicionalne vrijednosti što se vidi i kroz donošenje zakona u vezi sa pravom na odgoj i obrazovanje djece u seksualnom smislu.


"Mađarska misli, a tako mislimo i mi i podržavamo stav da je to stvar porodice i da se ne može prepustiti nekom neorganizovanom i stihijskom događanju. Mađarska je odlučna u tom pogledu, a i mi ćemo donijeti sličan zakon jer smatramo da je pravo porodice da vaspitava svoju djecu i da će uvijek u tradicionalnim društvima, kakvo je i naše, majka biti žena, a otac muškarac, što je i po Božijim zakonima ispravno", naglasio je Dodik.


Prema njegovim riječima, sloboda seksualnog izržavanja jeste i treba da ostane stvar pojedinca, a ne javne debate, i ne treba da zadire u vaspitanje djece.


Dodik je najavio da će uskoro posjetiti Mađarsku i razgovarati sa premijerom Orbanom o nastavku političko-privredne saradnje i jačanju bilateralnih odnosa.Izvor: SRNA