Dodik: Komšićev i Džaferovićev sastanak sa Eskobarom ubod komarca, a moj sastanak susret džinova

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izrazio uvjerenje da su sastanci druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Eskobarom samo pokrivalica, te da je u centru pažnje bio njegov razgovor sa ovim diplomatom.„To je sve bilo periferno. To su bile floskule. Niti oni imaju šta da kažu, niti bilo šta da čuju. Komšićev i Džaferovićev sastanak sa Eskobarom je bio ubod komarca, a moj sastanak sa njim je bio susret džinova“, rekao je Dodik i ocijenio da je sa Eskobarom imao “muški sastanak”.


On je naglasio da je Republika Srpska spremni na dijalog u BiH, a ne da bude podređena i permanentno kažnjavana i osuđivana.


„Dakle, stvari su jasne i drago mi je što smo imali sastanak“, kaže Dodik.


Dodik je naveo da je Eskobar njegov stari poznanik i da je boravio u BiH u vrijeme njegovog prvog mandata na funkciji premijera Srpske od 1998. do 2001 godine.


„Mi smo imali priliku da se dobro upoznamo. Zatekao sam istog, ambicioznog čovjeka, posvećenog svom poslu i želji da ostvari ciljeve svoje vlade. Ali, isto tako vjerujem da sam ga uvijerio da sam i ja isti. Želim da obezbijedim pravo Republike Srpske, zaštitu srpskog naroda i da to ne bude na štetu bilo kog naroda na ovim prostorima“, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH .


Dodik je ocijenio danas da je Dejtonski mirovni sporazum skršen i da postoji samo kao mjesto da “neki pokažu svoj apstraktni odnos”.


Dodik je rekao da je danas na sastanku zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar govorio da u BiH ništa ne treba raditi unilateralno, ali je podsjetio da je 140 zakona doneseno unilateralno.


„Oni su sve učinili unilateralno. 140 zakona su donijeli unilateralno. Kada uzmete i vidite šta je to, to ne liči na tu vrstu priče“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu i istakao da je saglasan da ne treba kršiti Dejtonski sporazmu, ali je to već, nažalost, učinjeno.


“Evropa nema konsenzus o putu zapadnog Balkana ka EU”

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da je jasno da u Evropi više nema konsenzusa za put zapadnog Balkana ka EU i naglasio da je to realnost o kojoj mora da se priča.


„To sam rekao i Eskobaru koji kaže da je put ka EU ključan za Balkan, ali Evropa više nema snagu. Iznio sam da ni Amerika ni on više neće otvoriti Evropu da bude širom otvorena za Zapadni Balkan“, rekao je Dodik i istakao da o evropskoj perspektivi regoina sinoć razgovarao i sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.


Dodik naglašava da je dokaz za to slučaj premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zajeva” koji je učinio sve što je Evropa tražila, pa čak i promijenio naziv svoje države, ali su mu spriječili bilo kakve pregovore o daljem putu zemlje ka EU i diskvalifikovali ga sa političke scene, što bi se moglo nazvati i “bukvalno smaknućem”.


„Ne možemo da vjerujemo u dobre namjere. Možemo samo da vjerujemo u naša nastojanja da obezbijedimo prava koja imamo. Niko nam to neće dati jer svi hoće da ih otmu“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.