Dodik: Jedan broj EU parlamentaraca isključivo radi za muslimane u BiH

Rasprava u Evropskom parlamentu pokazala je svu suštini BiH, postoje različita mišljenja u samoj strukturi Odbora za spoljna pitanja parlamenta, od onih koji zagovaraju neku vrstu imaginarnog građanskog uređenja koji bi trebao Srbe i Hrvate da svodi na nebitnu, nacionalnu manjinu i oni koji razumiju šta je realnost BiH, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon sastanka sa poslanicima Odbora Evropskog parlamenta za spoljna pitanja.


,,Slušali smo ovdje svakakve nebuloze, ali to je svojstveno parlamentima koji imaju pravo da reflektuju različite poglede, različita mišljenja i političke zahtjeve. Vidljivo je bilo da jedan broj parlamentaraca isključivo radi za muslimane u BiH, kao gospođa (Tineka) Strik, koja je postavljala pitanje samo meni i gospodinu Čoviću, kao da su muslimani bezgrešni i u tom pogledu trebaju da se zaštite", rekao je Dodik novinarima poslije sastanka Odbora za spoljna pitanja Evropskog parlamenta.

Ovde postoji jedna potpuna paušalna ocjena o tome da se Republika Srpska bavi pitanjima secesije, to niko ne radi u Republici Srpskoj, kaže Dodik, kao i da se ugrožava teritorijali intergritet, što je, kako kaže Dodik, laž.


„U Evropi moraju da razumiju da muslimanski neacionalizam, koji sada koristi ovu situaciju da bi izazvao haos i destibilizaciju i pokušao da uredi BiH po svom nazoru, onako kako oni žele. Moje pitanje je bilo da li Evropljani žele da imaju muslimansku zemlju“, reako je Dodik.


Ovaj sastanak je, kako je rekao Dodik, više bio pokušaj da se razumije situacija u BiH.


„Tu je gospođa Strik, koja prijeti da neke političare treba skloniti sa političke scene. To bira narod, ne bira ona. Neki su mišljenja da mogu da učine više nego što je njihova kompetencija. Nepotrebno se razgovaralo o paraleli između rata u BiH i Ukrajine, gdje muslimani žele da to izjednače kako bi dobili neke benefite. To, naravno, nije tačno“, rekao je Dodik.


Ukrajina se ni sa čim ne može uporediti sa BiH, osim stradanja nevinih i razaranja, poručio je Dodik.


„Šta je njima plan za nas. Zašto nam ne pomognu u smislu, kao što su nekada pomogli Bugarskoj i Rumuniji, da lakše dođemo do pristupa EU. Još uvijek postoji konsenzus da treba obezbijediti Evropsku uniju kao prespektivu za BiH“, izjavio je Dodik.