top of page

Dodik Izetbegoviću: Srpska nema namjeru da ratuje, ali će braniti sebe

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ruši dejtonsku i ustavnu BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući ponovne prijetnje lidera SDA.


Podsjećamo, Izetbegović je u Tešnju poručio da se moraju ponovo boriti za sve ono za šta su mislili da su se izborili.


,,Njegova definicija suverenosti i pitanje mira i slobode jeste pitanje dominacije nad drugima. To vidimo kod Hrvata, a to želi da nametne taj stereotip i nama Srbima”, poručio je Dodik.


On ističe da bošnjačka elita pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu na bazi patetike koju su pokušali da prodaju posljednjih 30 godine da bi izgradili simpatije zapadnog faktora prema njihovim pitanjima.


,,To rade smišljeno i organizovano. Oni masovno ruše ustavni poredak, ako ga neko ruši ruše ga stranci, a zatim muslimani. Imate situaciju da Džaferoviuć pokušava da izigra Predsjedništvo BiH tako što će da učestvuje u nekoj konferenciji o Ukrajini bez usaglašenih stavova. Ja sam za to da se održi sjednica Predsjedništva pa da se vidi ima li on saglasnost za to ili nema”, rekao je Dodik i poručio:


,,Teritorijalni integritet BiH podrazumjeva ključnu stvar, a to je da je ona sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ako toga nema, onda nema ništa. Ali su oni za nego građansko uređenje koje je antiustavno. Ako pričamo argumentima, ali ovdje pričamo bjesnilom. Pa vidimo kako je pobjesnio Šmit, pa smo gledali Bakira kako bjesni. Ja ću reći samo jednu stvar, Republika Srpska nema namjeru da ratuje. Nema namjeru ni da vodi nikakve aktivnosti kojima bi ugrozila teritorijalni integritet BiH. Ali će Srpska braniti sebe, šta god to značilo. Ako Bakiru nešto znače ta imaginarna prizivanja, poručujem mu da naše strukture nikada neće preći ni centimetar entitetske linije. Ako Izetbegović misli da može sa svojim imaginarnim snagama, koje opet ne mogu biti formalne, da pređe u Republiku Srpsku braneći navodni mir, vidjećemo kako će to sprovesti. Ja mu to ne bih savjetao”, kaže Dodik.


On ističe da upotrebu Oružanih snaga može da odobri samo Predsjedništvo i da ni jedan Srbin to ne bi odobrio, osim Mirka Šarovića, da Oružane snage urade nešto u Banjaluci ili bilo gdje u Republici Srpskoj.


,,Kako onda misli upotrijebiti vojsku? U Aneksu 1 stoji da oružane snage, bilo da je to policija, ne mogu da pređu granicu entiteta bez saglasnosti drugog entiteta. S kojim on snagama misli da pređe u Republiku Srpsku? Ko će da komanduje tim snagama? Ja sam uvjeren da hrvatski oponenti to neće dozvoliti. Onda imamo paravojsku. Hoće li on da ratuje sa njom? Eto neka izvoli, pa ćemo vidjeti šta će da bude”, rekao je Dodik.


Podrška Srbiji

Dodik je rekao da se Srbija nalazi u delikatnom trenutku i pred izazovima, ali da će imati podršku Republike Srpske.


Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svećlja izjavio je da će od 1. septembra krenuti sprovođenje odluke vlade o ličnim kartama i preregistraciji vozila sa srpskim tablicama na sjeveru KiM, tvrdeći da ,,postoje indicije da bi barikade mogle da budu podignute i prije tog datuma”.

bottom of page