top of page

Dodik: Istorija srpskog naroda stradalnička i časna, istorija narodne pobjede


Naša istorija, istorija srpskog naroda je stradalnička i časna, istorija narodne pobjede, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci, a govor je započeo minutom ćutanja za stradale u Srbiji u dva masovna ubistva.


- Ovaj dan pripada svima koji su stradali u četiri godine rata koji je nametnuo fašizam. Borba je bila časna, mnogi su dali živote jer su smatrali da je to časno - rekao je Dodik. Istakao je da je narodno oslobodilačka vojska nesumnjivo bila antifašistička, ali i Srbi su imali i otadžbinski pokret.

- Narodno oslobodilačku borbu su u okviru partizanske i otadžbinske vojske dominantno proveli Srbi, nisu nužno bili vezani za ideologiju ali jesu za slobodu svog naroda.


Istovremeno sa borbom krenula je 1928. godine i satanizacija srpskog naroda. Republila Srpska je antifašistički projekat! - rekao je Dodik.

Poručio je da je Republila Srpska antifašistička država i da će to ostati po svom obilježju.

- Danas Republika Srpska živi svoj puni demokrataki i ustavni potencijal. BiH nije hijerarhijski posložena država. Nastoje da naprave unitarnu i centralizovanu zemlju nastoje da nam otmu imovinu -rekao je Dodik.

Istakao je da mora da se afirmiše ideja o nacionalnoj državi Srba.

- Moramo se okupiti oko ideje Republike Srpske kao samostalne države ako nastave da nam oduzimaju ustavnu poziciju - poručio je Dodik i dodao da će Srpska nastaviti da se gradi.

- Unaprijediti bolnice i banje je naš prioritet u narednom periodu. U stalnoj borbi sa unutrašnjim potrebama razvoja, danas je Srpska stabilna zajednica i živi više od tri decenije. Srpska ima namjeru da bude jača veća i stabilnija. Treba da rješavamo probleme boračke populacije. Neka živi Republika Srpska, Srbija, Rusija, srpski i ruski narod - poručio je Dodik.

Comments


bottom of page