Dodik: Imamo svoju Republiku, ali smo zagledani u otadžbinu Srbiju, BiH nije naša država

Srpski član Predsjedništva na večerašnjoj manifestaciji u Beogradu povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istakao je da Srbi u Republici Srpskoj imaju svoju Republiku, ali su zagledani u otadžbinu Srbiju."Mi imamo svoju Republiku, ali smo zagledani u otadžbinu Srbiju. BiH nije naša država. Ovo je vijek našeg ujedinjenja i jedinstva, počinjemo ovako", poručio je Dodik.

On je poručio da ne pozivamo na puške i topove, nego na mir i uvažavanje.

"Republika Srpska je država, ima sve elemente. Narod, vlast, teritoriju. Nema stolicu u UN-u, ali se nadamo da ćemo i to riješiti", rekao je Dodik.


Dodik je istakao zasluge SPC-a o zaštiti srpskog indentiteta.


"Jednistvo smo uvijek pokazivali u najtežim istorijskim trenucima i to je odredilo karakter našeg naroda, koji se razlikuje od drugih koji su lako podpadali pod podaništvo i čekali da im se sloboda pruži. Srbi su uvijek stali da brane svoju slobodu pred svjetskim silama, uvjereni da će da bude teško, ali nisu dali svoju slobodu. Srbi ne mogu bez slobode, kao što ne mogu ni bez jedinstva i zato smo različiti od drugih", rekao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH istakao je ponos zbog usvajanja Zakona o zaštiti ćirilice zajedno sa Srbijom i poručio da je to prvi zakon u nizu koji će biti usvojen zajednički.


"Mi smo Srbi iz Republike Srpske, ponosni na to. Ne volimo kada nas ovdje zovete Bosancima, mi nismo Bosanci. Ja sam Srbin, pravoslavac, pišem ćirilicu, slavim slavu.


Ništa me ne povezuje sa tom rječju "Bosanac". Mi nismo bosanski Srbi, kao što ni oni u

Hrvatskoj nisu hrvatski Srbi", kaže Dodik.