top of page

Dodik: Imam odlične odnose sa Vučićem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ima odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je kvazi priča izjava ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da je od agencija dobio informacije da se Vučić okreće Jeleni Trivić."Namjera Heleza i njegovih da oko toga diskutuju kao veliki znalci apsolutno govori o željama da ovdje dobiju svoje partnere i da određuju šta će biti u BiH", rekao je Dodik Srni.


Predsjednik Srpske ističe da ne dobija nikakve informacije od agencija i da ih nikada nije ni dobijao i da je Helezova izjava kvazi priča.


"To se moglo vidjeti na način da posjetu /srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH/ Željke Cvijanović Hrvatskoj dovodi u vezi sa tim kako preko Hrvatske valjda trebam da dođem do Vučića", rekao je Dodik.


On je istakao da predsjednikom Srbije i Srbijom imaju odlične odnose.


"Političko djelovanje može da bude stvar ličnog izbora, ali to sigurno prvi neće znati Helez. On treba da shvati da je ministar koga su izabrale sadašnje partnerske političke partije", rekao je Dodik.


Dodik je rekao da Jelena Trivić ima pravo da formira svoju partiju i da Helez neće biti taj koji će određivati ko je formiran.


"On daje spekulativne izjave. Svako može da formira partiju u Republici Srpskoj, slobodno društvo i mi nemamo ni jedan problem s tim", rekao je Dodik.


Predsjednik Srpske je rekao da vjeruje da Helez nikada nije bio u kontaktu sa Vučićem.


"Ne vjerujem da on zna šta Vučić namjerava", rekao je Dodik i dodao da Helez pokušava da se nametne kao sveznalica.


Dodik ističe da je sve, naravno, moguće, ali da je sigurno to da Helez nema pojima.


ODLUKA MKS-a DOVEŠĆE DO POLITIČKIH TENZIJA I NI DO ČEGA DRUGOG

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je izdavanje naloga Međunarodnog krivičnog suda /MKS/ u Hagu za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina politička i selektivna odluka koja osim političkih tenzija neće dovesti ni do čega drugog.


Dodik je istakao da Srbi ne vjeruju tim sudovima i da su oni formirani da bi nad malim nacijama provodili silu međunarodne politike.


"Ti sudovi su uvijek bili pod političkim uticajem, ne treba misliti da to nije i danas tako", rekao je Dodik.


On je dodao da je to odraz politike prema Rusiji, a ne činjenica, prava ili nečeg drugo.


Prema njegovim riječima, činjenica je da Rusija očigledno nije članica tog suda, ne pripada njegovoj jurisdikciji i da je to više politički nego pravni sud.


"A da su htjeli da pričaju o stradanju djece mogli su da završe ovaj proces koji je bio vezan za BiH kada su se na zapad odvozila djeca koja su bila siročad u BiH. To je samo bilo pokrenuto i nikada nije završeno", podsjetio je Dodik.


Predsjednik Republike Srpske je naglasio da se zalaže za to da svi koji su počinili zločine u bilo kojem ratu, pa i u ovom u Ukrajini, apsolutno trebaju odgovarati.


"Ali, to bi značilo da treba da odgovoraju i oni koji su bacali bombe sa osiromašenim uranijumom na Srbe u dva navrata i da se time pokaže da pravda može da stigne sve, a ne da bude selektivna priča prema politički izabranim protivnicima. To je sukob koji Zapad dalje gura, ali je isto tako odraz stanja koje smo ranije upoznali u vezi sa činjenicom da su to samo politički motovisane odluke tih međunarodnih instanci i sudova", rekao je Dodik.


Prema njegovim riječima, da je međunarodne pravde onda bi sigurno odgovarali Naser Orić i mnogi koji su pobili Srbe ili oni koji su bacali bombe na Srbiju i Republiku Srpsku i ubili djecu kao što je trogodišnja Milica Rakić u Srbiji.


"Međutim, to nećemo gledati nikada u životu, ali je činjenica da je to selektivno i, u svakom slučaju, mislim da osim političkih tenzija neće dovesti ni do čega drugog", istakao je Dodik.


Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdalo je nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina na osnovu optužbi za navodne ratne zločine u Ukrajini.


POLITIKA AMERIKE I BRITANIJE NAPRAVILA BiH PROKLETOM ZEMLJOM

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je krajnji cilj Amerike i Velike Britanije demontaža Republike Srpske, u šta decenijama ulažu ogromne napore, te da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom.


Dodik je naglasio da Amerikanci i Britanci pokušavaju da iskoriste situaciju u Ukrajini kako bi modelirali BiH.


"Sada su pustili otimanje imovine Republici Srpskoj ne pozivajući se na Ustav nego na kreiranu odluku Ustavnog suda BiH koju su sami sebi donijeli da bi se mogli pozivati na tako nešto", rekao je Dodik.


Dodik je naglasio da Republika Srpska ne može prihvatiti tu vrstu otimačine i ne želi ni u jednom trenutku dati legitimitet njihovim naporima te da će zato biti preduzete najavljene mjere.


"Opšte je mišljenje ljudi u Republici Srpskoj da su oni neprijatelji srpskog naroda i da se u tom pogledu i mi treba da odnosimo prema njima. Sve što su činili Amerikanci je da su bili u Dejtonu i organizovali Dejton i za to se mogu dati određene pohvale, jer je to ne samo zaustavilo rat, kako oni kažu, nego donijelo mir", naveo je Dodik.


On je napomenuo da SAD i Velika Britanija nisu potpisnice Dejtonskog sporazuma i da one ne mogu da čine bilo šta u tom pogledu.


"Što se tiče visokog predstavnika, zaduženog za tumačenje Dejtonskog sporazuma on nije visoki predstavnik Amerike i Britanije, nego je visoki predstavnik strana potpisnica Aneksa 10", rekao je Dodik.


Prema njegovim riječima, to znači da oni krše međunarodno pravo masovno i prilagođavaju ga svojim potrebama kako bi nanijeli štetu i demontažu Republike Srpske.


"Demontaža Republike Srpske je njihov krajnji cilj. Ogromne napore koje ulažu proteklih više od 20 godina govore u prilog tome. Jedini način da se tome suprotstavimo je naše jedinstvo i da se kaže da takvu politiku njihovog izvrtanja međunarodnog prava i Ustava BiH nećemo da prihvatimo i da je ovo minimalna mjera našeg odnosa prema tome i da nećemo kontaktirati sa njihovim ljudima jer oni to uvijek zloupotrebljavaju i pokušavaju da navuku na priču kako neke reforme u BiH treba provesti", rekao je Dodik.


Dodik je dodao da je njihova politika napravila BiH prokletom zemljom koja ne može i neće da uspije da živi.


"Sada su počeli da prijete, pokušavaju da budu sudovi da oni uređuju koja je retorika prihvaćena ili nije, ali ono što je definitivno neprihvatljivo da je moguće prihvatiti miješanje stranih ambasadora u unutrašnjih pitanja bilo kakve zemlje, pa i ovako nakaradne kakva je BiH", naveo je Dodik.


Dodik je naglasio da je politika Amerike i Britanije dovela do ovakve krize, te napomenuo da su strane potpisnice Dejtonskog sporazuma Republika Srpska i Federacija BiH, a da zajednički nivo nije strana u Dejtonskom sporazumu, što su oni ignorisali decenijama te pokušavaju "u završnom činu sada da se obračunaju sa Srpskom kroz sankcije i napade na opšta prava kriveći opet rukovodstvo Republike da ono ništa ne razumije, a da samo oni razumiju".


"Trebali bi da prihvatimo da imovina pripada BiH i time bi vjerovatno bili dobri momci za njih. Eto, mi nećemo nikada to prihvatiti, a kad oni eventualno povuku bilo koji korak, mi ćemo isto veče donijeti odluku o našem statusu", poručio je Dodik.


Na Dodikovu jučerašnju najavu prekida kontakata sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i miješanja u unutrašnje stvari BiH, reagovale su ambasade ovih zemalja, koje su odbacile te optužbe.

コメント


bottom of page