top of page

Dodik i Višković: Osmisliti program za ostanak mladih

Zapošljavanje, kvalitetno i pristupačno obrazovanje, sufinansiranje kredita za stambeno zbrinjavanje – samo su neke od mjera koje institucije Srpske preduzimaju da bi zadržali mlade. Svoje zahtjeve, predstavnici Omladinskog savjeta Srpske iznijeli su srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i premijeru Srpske, Radovanu Viškoviću.



Prijedlozi su ugrađeni u omladinsku politiku - dokument koji će biti usvojen sredinom godine.


Uskoro realizacija jednog od zahtjeva - renoviranje trećeg paviljona Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci.


Za studenta medicinskog fakulteta, Živka Ćetojevića, podrška mladim naučnicima je put da Srpska zadrži mlade intelektualce.


- Ono čemu ja stremim je snažnija podrška ka mladim naučnicima, ka mladima koji se bave naučno istraživačkim radom - rekao je Živko Ćetojević, generalni sekretar Omladinskog savjeta Republike Srpske.


Ovaj prijedlog je, između ostalih,uvršten u projekat "Startap Srpska", koji će naredne četiri godine biti dio omladinske politike, dokumenta koji će usvojiti institucije Srpske.


- Ovaj projekat ima za cilj da osnaži dijalog između mladih i donosioca odluka kako bi što bolje pristupili njihovim potrebama - istakao je Nikola Stjepanović, predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske.


A potreba je, na prvom mjestu, stalno zaposlenje. To je razlog broj jedan za odlazak mladih. Da se Vlada uhvatila u koštac sa negativnim trendom govori set mjera za lakše zaposlenje - podsticanje razvoja preduzetništva kod mladih, jednogodišnje oslobađanje plaćanja doprinosa poslodavcima koji zaposle mlade i duplo veći iznos iz Republičkog budžeta za zapošljavanje putem Zavoda.


- Zapošljavanje preko našeg zavoda za zaposljavanje. Ove godine u budžetu 14 miliona mi u Vladi obezbijedimo dodatnih 14 pa to bude 28 miliona maraka podsticaja za zaposljavanje za 2022. godinu - poručio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.


Srpski član Predsjedništva BiH, kaže da politika za mlade i te kako daje rezultate.


- Mnoge politike koje smo kreirali u posljednje vrijeme vezano za zaposljavanje mladih putem zajednice za zaposljavanje gdje je potrošeno 56 miliona u posljednje vrijeme dali rezultate, nekoliko hiljada mladih se po tom osnovu zaposlilo. Kreiran je i proces u kojem svako ko uposli novog čovjeka, a mi vjerujemo da je to značajan broj mladih, u prvoj godini ne plaća doprinose na plate za mlade - poručio je Dodik.


Dio omladinske politike je i poboljšanje studentskog standarda. Uprkos inflaciji, studenti i đaci neće skuplje plaćati smještaj u domovima, niti hranu u menzi. Ukoliko cijene porastu, Vlada će sufinansirati razlike u troškovima. Ipak, smještaj u pojedinim domovima nije na zavidnom nivou. Andrea Bilić treću godinu sobu dijeli sa dvije studentkinje u trećem paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci.


Sluha za studente imaju institucije Srpske. Rebalansom budžeta predviđena su sredstva za sanaciju trećeg paviljona u Banjaluci.


- Budžet je u rebelansu sada 31. maja očekujem da već u prvoj sedmici bude i usvojen, objavljen i onog momenta kad stupi idemo dodatno sa 90 miliona za javne investicije, tu će biti uključen i paviljon 3 koji ide ide u sanaciju - dodao je Višković.


Izrada omladinske politike je u završnoj fazi, a u njoj bi mogla da se nađe i odluka da se mladim bračnim parovima sa troje i više djece u potpunosti otpiše stambeni kredit.

bottom of page