top of page

Dodik i Putin omiljeni među građanima, SNSD ima najveću podršku

Istraživanja Agencije "Metrics", pokazala su da građani Srpske podržavaju ekonomsku politiku Vlade Republike Srpske, te da SNSD kao politička partija uživa najveću podršku, dok su predsjednik Rusije Vladimir Putin i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najuticajniji političari.
Građani Srpske podržavaju ekonomsku politiku Vlade Republike Srpske


Većina građana vjeruje u ekonomsku politiku koju provodi Vlada Republike Srpske, ali smatraju da to u budućnosti može biti još bolje, pokazuju istraživanja agencije Metrics.


Građani Srpske, njih 31,49 odsto smatra da je ekonomska politika kojom se vodila Vlada Republike Srpske za vrijeme pandemije virusa korona bila dobra, a njih 30,92 odsto smatra da je loša.


Na pitanje da li Vlada Srpske treba imati značajniju intervenciju kada je riječ o ekonomiji, najviše građana, čak dvije trećine ispitanika smatra da treba.


Na osnovu provedene ankete, najviše ispitanika, oko 56,8 odsto smatra da je poljopriveda najznačajnija oblast u koju se treba ulagati da bi se poboljšala ekonomija i životni standard u Srpskoj.

Prilikom istraživanja, za bolji ekonomski razvoj, građani smatraju da treba otvarati nova radna mjesta, ulagati u sela i poljoprivredu, jačati industriju, povećavati plate, smanjiti uvoz, ulagati u IT sektor kao i u obrazovanje.


Na pitanje da li bi građanima bilo bolje kada bi se vlast promijenila, njih 45,23 odsto smatra da ne bi, dok 29,2 odsto smatra da bi.


Najveći broj ispitanika, njih 64,1 odsto smatra da funkcionisanje ekonomije se neće poboljšati promjenom trenutnog državnog vrha.


Građani teže ka boljem standardu ali i većim platama


Prema dostupnim podacima, u posljednje četiri godine, najviše građana, njih 37,79 odsto reklo je kako su im primanja ostala ista , za 33,02 odsto su rasla u određenoj mjeri, a kod 15,65 odsto su se smanjila, a samo kod 2,29 odsto građana je rasla.


Kada je u pitanju buduće ekonomsko stanje u Srpskoj 50,67 odsto građana smatra da će sitacija biti gora, njih 24,38 odsto misli da će biti bolje, dok 13, 71 odsto misli da se ništa neće promijeniti. Mali broj, oko 11,24 odsto građana nije znalo, ili nije htjelo reći svoje mišljenje.


Za najveće probleme sa kojim se susreće naša ekonomija, najviša ispitanika, njih 32,03 odsto je reklo da su to niske plate i inflacija, potom 12,32 odsto smatra da je to prevelik uvoz a premalo domaće proizvodnje. Za nerazvijenu poljoprivredu glasalo je 9,45 odsto, a za nerazvijenu industriju 8,62 odsto.


Za kategoriju „Nešto drugo“ gdje su najčešće pominjali korupciju, politiku i odlazak radne snage glasalo je oko 3,7 odsto građana.


Na konstataciju da obrazovni sistem proizvodi sve lošiji kadar koji je nepotreban tržištu, najviši broj, 39,1 odsto ispitanika se u potpunosti slaže sa tim, dok je 25,8 odsto je neodlučno.


Ispitanici: Veća uključenost Vlade Srpske dovela bi do bolje ekonomije


Da Vlada Republike Srpske treba da daje subvencije i olakšice za investicije i zapošljavanje smatra čak 74,2 odsto, dok se svega 2,6 odsto ne slaže sa ovom tvrdnjom.


Tvrdnju da strane investitore treba favoritizovati ispred domaćih nije podržalo 44,7 odsto ispitanika, dok je drugi dio ispitanika u većini slučajeva ostao neutralan.

Preko pedeset odsto ispitanika smatra da država treba da ograniči cijene osnovnih proizvoda, čak i ako bi to moglo izazvati nestašice, dok se blizu 40 odsto ispitanika ne može u potpunosti složiti sa tim.


Podaci koji su prikupljeni telefonom, među 525 ispitanika, obuhvatili su oko 48,5 odsto ženske populacije, a 51,5 odsto muškaraca, čija prosječna starosna dob se kreće oko 48 godina. Najviše ispitanika je iz centralnih naselja 41,1 odsto, a potom iz sela 33,5 odsto, dok predgrađe iznosi oko 25,4 odsto.


Istraživanje je provedeno u periodu od 21 do 25 marta.


SNSD-u najveće povjerenje građana


Prema najnovijim istraživanjima Agencije „Metrics“, trenutna vlast na čelu sa SNSD-om ima ubjedljivo najveće šanse da pobijedi na predstojećim izborima.


Ispitivanja pokazuju da trenutna vlast, šansu da pobijedi na izborima ima u iznosu od 47,82%.


Da se sutra održavaju izbori, 31,50% ispitanih glasalo bi za SNSD.


Ukoliko bi se izbori održali iduće nedjelje, 68,49 % ispitanika je odgovorilo da bi sigurno izašlo, vjerovatno 13,72 %, vjerovatno ne 5,08% dok 9,15 % ispitanika sigurno ne bi izašlo na izbore. Njih 3,56% nije sigurno, ne zna, ili odbija da odgovori na pitanje.


Da Republika Srpska ide uglavnom dobrim pravcem misli 34,80% ispitanika, uglavnom lošim njih 37,70%. Na to pitanje ne zna da odgovori čak 25,47%, a 3,03% odbija da odgovori.


Na pitanje ’’Da li smatrate da su Republika Srpska i budućnost srpskog naroda unutar BiH ugroženi?’’, 48,86 % je odgovorilo sa da, suprotno misli 33,80%, a ne zna ili odbija da odgovori 17,34% ispitanika.


Upitani da ko može najbolje da se izbori sa pritiscima međunarodne zajednice na Republiku Srpsku, 38,07% ispitanika misli da je to trenutna vlast predvođena Miloradom Dodikom, 23,60% smatra da je to opozicija predvođena SDS-om i PDP-om 23,60 % dok ne zna ili odbija da odgovori 38,32 % ispitanika.


Istraživanje Agencije „Metrics“ je rađeno u periodu od 18. do 22. aprila na uzorku od 804 ispitanika čiji su odgovori prikupljeni telefonski. Među ispitanicima je 54 odsto muškaraca, 46 odsto žena, prosječne starosti 48 godina od kojih je iz gradskih područja njih 37 odsto, predgrađa 30, a sa sela 33 odsto. 65 odsto ispitanika ima srednju stručnu spremu, a 26 odsto ih je zaposleno u realnom sektoru.


Putin i Dodik pobrali simpatije građana Srpske


Predsjednik Rusije Vladimir Putin i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik najuticajnije su političke ličnosti, smatraju to građani Srpske, a prema anketi koju je provela Agencija "Metrics". Anketa je obuhvatala nekoliko političkih ličnosti iz regiona i svijeta, a Vladimir Putin je dobio prosječnu ocjenu 4,13, dok je odmah iza lidera Rusije, najvišu ocjenu 3,5 dobio Milorad Dodik.

Iza navedenog dvojca, nalazi se predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čija je prosječna ocjena 3.

Takođe, veliku popularnost u našem društvu ima i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Među najboljih pet političkih ličnosti regiona, našao se i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Naime, Višković u regionu zauzima treće mjesto najuticajnijih političara sa ocjenom 2,81, dok su ispred njega Radovan Kovačević sa 2,91, odnosno Nebojša Vukanović sa 3,07.

Na četvrtom mjestu nalazi se Milan Radović sa prosjekom od 2,66, poslije njega je Zoran Milanović sa 2,62.


bottom of page