Dodik i Čović imaju priliku ispisati hrvatsku i srpsku istoriju o kojoj bi se pisalo vijekovima

Lider Srba u Bosni i Hercegovini i član Predsjedništva te zemlje Milorad Dodik je juče sebi i Draganu Čoviću otvorio vrata kroz koja bi, ako odluče proći, mogli postati jedne od najznačajnijih osoba u srpskoj i hrvatskoj istoriji.


Gostujući na RTRS-u, otkrio je da je u igri srpski i hrvatski bojkot idućih Opštih izbora. Taj bojkot bi neminovno značio samo jedno, a te je ono što mnogi zovu Dejtonom dva.

,,Moguće je da će ostati neriješena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izađu na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije, ni Republika Srpska neće izaći na izbore. Tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju i spremni smo da u tome učestvujemo”, izjavio je Dodik.


Dodik nije pojasnio što smatra pod “uplivom stranaca u rad CIK”.


,,Možda će opozicija iz Republike Srpske pristati učestvovati na takvim izborima, ali mi ne bismo učestvovali. Mi možemo ovdje onemogućiti da se izbori provedu, bez obzira što bi CIK raspisao. Dovoljno je da naše javne ustanove kao što su škole i domovi kulture ne daju na raspolaganje, ili da naše opštine ne formiraju mjesne izborne komisije. I nema izbora, je li tako?”, rekao je predsjednik SNSD-a.


Hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je prije nekoliko mjeseci da su Dodik i on razgovarali o tome da za „zajednički stol“ sjednu „predstavnici konstitutivnih naroda u BiH“ – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – „uz neku vrstu njegove podrške, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Tusrke Redžipa Tajipa Erdogana”.

Milanović kaže da je „mislio kontaktirati“ Erdogana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.


Ideja, dakle, o novoj konferenciji o BiH je nešto što je već jedna od opcija, a sam Milanović je to najavio tokom svog susreta s Miloradom Dodikom.


Kako bi u tome ulogu odigrao bojkot izbora? Izvrsnu! Sve ono što EU i Amerika ovdje ne žele je ogromna institucionalna kriza. A bojkot izbora bi neminovno do te iste krize doveo, piše Bild.ba.


Tokom proteklih lokalnih izbora, HDZ BiH je u FBiH pobijedio u više od 20 opština i gradova, još tri opštine u FBiH su pod kontrolom Dodikovog SNSD-a, što je gotovo 30 opština. Da se dogodi da lokalne centralne izborne komisije odbiju poslušnost CIK-a s državnog nivoa u 30 opština u Federaciji i u cijeloj Republici Srpskoj, to bi izazvalo ogromnu krizu u BiH.


Svi oni stranci koji godinama pričaju o nužnosti poštivanja institucija i funkcioniranju istih bi konačno uvidjeli gdje leži stvarni problem. A stvarni problem jest bošnjačka majorizatorska politika, namećenje Komšića i ignorisanje temelja Daejtona. A temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma u prvom redu je konstitutivnost naroda. Koja se krši, piše Bild.ba.


Ovakvim potezom, neizbježan bi bio neki novi Dejton, odnosno neka nova konferencija o BiH koja bi bila sastavljena na tragu onog Milanovićevog prijedloga.


A što bi se, uopšte, moglo dogoditi Dodiku i Čoviću? Pa, zapravo, ništa. Na zajedničkoj press konferenciji jednostavno izjave kako su se odlučili na ovaj korak jer je voda došla do grla i više ne žele igrati nametnutu igru po pravilima koje nameće njihov suigrač uz pomoć sudaca.


,,,Vučić bi glumio faktor stabilnosti i pozivao na to da se izbori sprovedu, gostovao bi isti dan u 16 televizijskih emisija, Plenković bi znakovito podigao lijevu obrvu i rekao kako treba sve napraviti da se kriza riješi, Milanović bi se zadovoljno smješkao, Izetbegović bi gubio živce jer bi shvatio da njegova priča više ne može prolaziti, zvonili bi telefoni na relaciji Moskva – Vašington, svi živi bi se pitali koji se đavo događa, Ursula fon der Lajen bi to jutro popila gorču kavu, Zeleni bi u Berlinu trabunjali kako ovo ne valja, ali ‘ko ih šiša, kao da se oni išta pitaju, neki fratar u habitu bi iz studija N1 u Sarajevu valjao gluposti o hiljadugodišnjoj Bosni, ali bi, da skratimo ovaj uvod, efekt konačni bio taj da će doći do nove mirovne konferencije o BiH”, objašnjava Bild.ba.


Na toj novoj mirovnoj konferenciji i Hrvati i Srbi bi poboljšali svoj položaj, ostali u okvirima BiH, a Bošnjaci bi mogli sami sebi čestitati jer su, iako možda nezasluženo, zadržali državu koju su rušili proteklih tridesetak godina.


Na ovaj način, Dragan Čović i Milorad Dodik bi postali nacionalni heroji, a udžbenici iz istorije na svjetskim univerzitetima bi proučavali njihov pristup borbe i rata koji se dobio bez ispaljenog metka i bez ijedne prolivene kapi krvi.