Dodik: "Hoće da dokrajče Republiku Srpsku imenovanjem čovjeka koji nema legitimitet"


"Hoće da dokrajče Republiku Srpsku imenovanjem čovjeka koji nema legitimitet", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH na konferenciji za novinare."Hoće da dokrajče Republiku Srpsku imenovanjem čovjeka koji nema legitimitet. Ovako tjeraju investitore. Šalje se poruka da ovdje nema života", kaže Dodik i dodaje:


"Visoki predstavnik nije biran u skaldu sa Aneksom 10 i ne može da bude visoki predstavnika. Aneks 10 je prekršen od strane velikih zemalja. Srpskoj se pokušava da uskrati pravi da bude strana. Predviđeno je da strane koji su potpisali Dejton, treba da se usaglase oko visokog predstavnika i da to potvrde Ujedinjene nacije, a to nije urađeno.


Kristijan Šmit očito luta, ne zna gdje je došao. On sebe promoviše kao mesiju. Nemamo nijednog razloga da povjerujemo u dobre namjere bilo koga ko dolazi sa te strane, rekao je Dodik.


Dodik kaže da je odgovor Srpske bio snažan.


"Mi smo u Srpskoj postigli značajan konsenzus oko dolaska visokog predstavnika. Naš odgovor je snažan. Mi ne želimo BiH koju oni žele da izgrade. Vjerujem da ćemo održati naše političko jedinstvo", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.


Dodik je potvrdio da neće biti na sastanku sa Šmitom u Predsjedništvu.


"PIK je lažljiva organizacija. Osokolili su se da napadaju Narodnu skupštinu Republike Srpske. Na osnovu čega je izabran Kristijan Šmit? Republika Srpska je jasna. Zahvalan sam svima što su osjetili trenutak. Mislim da su slomili Hrvate u BiH. I sad im je neko šapnuo da trebaju i Srbe. To je malo tvrđi orah gospodine Šmit.", rekao je Dodik.