top of page

Dodik: "Hitno riješiti nabavku lijekova za djecu oboljelu od rijetkih bolesti"

Povodom 28. februara, Međunarodnog dana rijetkih bolesti, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetiće Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.Sastanku će prisustvovati i predstavnici Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva.


"Nakon što smo kao Republika osnovali Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i na taj način omogućili da svako dijete ima pristup dijagnostici i liječenju bilo gdje u svijetu ukoliko je potrebno, tako u narednom periodu kao Republika moramo obezbijediti i zakonski regulisati nabavku lijekova za djecu oboljelu od rijetkih bolesti", rekao je Dodik.


On je naglasio da ovo društvo i odgovorne institucije za ovu oblast moraju pronaći način da se prije svega djeci oboljeloj od rijetkih bolesti obezbjedi dostupnost lijekova, a roditelji poštede finansijskog opterećenja.


Dodik smatra da se već u martu pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske trebaju naći nacrti zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju kojim će se regulisati i ovo pitanje i na taj način dugoročno riješiti problem nabavke lijekova, posebno onih skupih, za djecu oboljelu od rijetkih bolesti.

bottom of page