Dodik: Harmonika otkrila pravo lice opozicije

Jedna harmonika je otkrila pravo lice opozicije. Tako Milorad Dodik komentariše izjave pojedinih SDS-ovaca i PDP-ovaca kojima je zasmetalo jučerašnje veselje u Predsjedništvu BiH. Mirko Šarović, Branislav Borenović i Mladen Ivanić, kaže srpski član Predsjedništva, interese Srpske bez imalo stida zamjenjuju probosanskom politikom.


,,Meni je i juče bilo žao na šta su spale te probosanske pripejd partije. Sramota je prodati fiskalni suverenitet Republike Srpske, što je uradio Ivanić i PDP, pa se hvaliti time. Evo da i ja budem malo u trendu pa da kažem da je i mene bilo stid na šta je spala opoziciona scena Republike Srpska da juče čeka šta će reći SDA i Željko Komšić da bi se i oni oglasili i ponovili njihove riječi", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


Nije opoziciju i političko Sarajevo ujedinila samo harmonika. Stavove dijele i po pitanju setu Zakona koje pripremaju ekspretski timovi, a kojima bi se Srpskoj vratile uzete nadležnosti.Trebalo bi da budu spremni do 28. oktobra, a onda će se naći pred poslanicima. Manje - više je očigledno ko će kakav stav zauzeti. Opozicionari ih neće podržati, kaže danas šef kluba SDS, Miladin Stanić. Smatra da su takvi Zakoni osuđeni na propast, jer, kako kaže, neće proći Vijeće naroda i Ustavni Sud BIH.


,,Mislite li vi da će prećutati Vijeće naroda i Ustavni sud BiH. Znači li to da smatrate da NS ne treba da usvaja akte koji neće proći Vijeće naroda i Ustavni sud, apropo priče o Zakonu o šumama i poljoprivrednom zemljištu? Gledajte, činjenica je to i to stoji da Ustavni sud donosi neustavne odluke, ali nažalost ovo što će se desiti sutra, biće u pravu Ustavni sud", kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Baš takvi stavovi opozicionara odgovaraju Željku Komšiću. Mirko Šarović je po Komšićevim kriterijumima, racionalniji od Milorada Dodika. Oglasio se i Bakir Izetbegović. I njegove poruke liče opozicionim. Lider SDA smatra da će se od Dodikovih najava tresti gora, a roditi miš.

,,Ono što mi govorimo da se neće moći desiti jeste podjela BiH, a šta će političari da rade, kakve će odluke donijeti, nemaju nikakvu pravnu osnovu, niti mogu izazvati posljedice pravne", kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

,,Ustav je jasan. BiH se sastoji od dva entiteta. Sve ono što nije izričito dato BiH u nadležnost pripada entitetima. Poručio je to juče Milorad Dodik. I samo takav, Ustavni poredak BiH, ima podršku Srbije", kaže Aleksandar Vučić.

,,Poštovanje Dejtonskog sporazuma i sve što je u skladu sa Dejtonom podržavamo, sve što je suprotno Dejtonu nećemo podržati", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Vraćane izvornom Dejtonu i jeste cilj inicijative za vraćanje nadležnosti, poruka je Milorada Dodika. Za to vrijeme, Sarajevo u pomoć i dalje priziva strance.