Dodik: Dvije pretpostavke za nezavisnost Republike Srpske

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su dva neophodna preduslova za nezavisnost Republike Srpske, a to je odgovarajuća međunarodna konstelacija i da se obezbjedi da se to u BiH učini na miran način.- To su dvije pretpostavke koje mi moramo da jurimo. Ali ne smijemo da prestanemo da pričamo o tome. Ako prestanemo, onda smo se odrekli toga - rekao je Dodik za Sputnjik.

On je ukazao da se država BiH nikada nije izgradila, niti postojala, da bi Hrvati prije Srba "izletili iz BiH kada bi mogli", kao i da bi i muslimani, nezadovoljni ovakvom BiH, da se riješe Srba i Hrvata, pa da dominiraju.


- Ali ni to nije realno. Јedina realna koncepcija mi mislimo da je naša, zato što Republika Srpska sada kada bi se odvojila i postala samostalna država, ona bi mogla da samostalno živi – ima svoju ekonomiju, javne prihode... - rekao je Dodik.


On se saglasio sa ocjenom da Srpska ima i jasne granice, primjećujući da to nema ni Federacija BiH, koja bi se odmah razišla po principu - muslimani i Hrvati, ali ni sama BiH, jer ne može da živi bez međunarodnog posredništva.


- Јedini subjekt koji tamo može da živi samostalno u orbiti kretanja je Republika Srpska. I to smeta naravno. Treba se pokazati da i to ne može da funkcioniše, pa zato je /donedavni visoki predstavnik u BiH Valentin/ Incko i izmislio priče u kojima se navodna istina brani nametanjem zakona koji vas tjera u zatvor ako slučajno nešto progovorite što nije u skladu sa onim što su oni rekli da mislite - ukazao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da Inckov zakon svakako nije kraj Republike Srpske, i da je možda početak neke transformacije iz entiteta u državu, ali da bi svakako mogao biti kraj BiH.


- Imati neku priču koju pričaju o zemlji u kojoj neimenovani stranac može da nametne zakone dezavuiše i negira postojanje takve države. Kakva je to država, zašto je to tako, dokle to traje? - upitao je Dodik.


Napomenuo je da svaki put kada visoki predstavnik Srbima nametne nešto, Republici Srpskoj porastu ambicije da se odvoji i bude nezavisna zemlja.


On je primijetio da je BiH izgledala stabilnija i bolje, i znala kud se kreće odmah poslije rata nego danas, kada Bošnjaci hoće unitarnu Bosnu, stranci hoće Bosnu za neke svoje potrebe, i ukazao da Hrvati danas žele da sačuvaju svoj identitet, a Srbi da ojačaju svoju autonomiju i samostalnost.


Dodik je ocijenio da je značajnom dijelu naroda u Republici Srpskoj jasno da je neumitno da Republika Srpska postane samostalna i da će se to jednog dana desiti "imajući u vidu neke okolnosti koje su potrebne za takve stvari da se dešavaju".


- Niko od Srba nije za rat, mi smo za mir ali smatramo da imamo pravao da zastupamo, prije svega, rješenja u Ustavu, a ako je to nemoguće, onda da tražimo rješenja o statusu - rekao je Dodik.


Prema njegovim riječima, Bošnjaci nisu dobili sve što su očekivali od Zapada, a i neke zemlje gledaju svoje interese - da modeliraju društvo na liberalnim principima, a da bi se napravila takva država, moraju da se unište identiteti po raznim osnovama, što je nemoguće primijeniti na BiH.


- Muslimani samo foliraju kada govore o građanskom društvu. Oni računaju da su većina i da bi po principu tom mogli da favorizuju isključivo svoju naciju. Muslimani su ti koji blefiraju i pokušavaju da idu na vrstu dugoročne prevare - upozorava Dodik.


Ukazao je da je identitet muslimana snažniji nego i srpski i hrvatski i postavlja pitanje zašto muslimani, ako su tako dobronamjerni prema drugim narodima, onda ne daju ravnopravan status Hrvatima.


- Ili, kako je moguće da tako bijedno žive Srbi u FBiH gdje su muslimani u dominaciji i šta bi onda bilo sa nama u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju, da bude dominacija muslimana u BiH - upitao je Dodik.