Dodik: Donijećemo nove zakone, ne pravimo neke revolucije, samo Ustav vraćamo na teren

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je nakon sastanka vladajuće koalicije da se usmjeravaju na to da prave okvir i metodologiju za reagovanje na ranije date saglasnoti u tri oblasti, porezi, odbrana i VSTS BiH.


„Naša je saglasnost da idemo ka tome da na Skupštini povučemo saglasnosti ranije date od strane Narodne skupštine i da u nekom vremenu, do najkasnije šest mjeseci, uredimo oblast normativno tako što ćemo donositi nove zakone i te oblasti uređivati putem rješenja koja su ustavna , koja nisu protiv Ustava BiH i RS, nisu protiv Aneksa 1, koji reguliše pitanja vojske“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se ovdje ne prave nikakve revolucije, već se Ustav vraća na teren.


„Drugi set se odnosi na indirektne poroze. Mi ne pravimo neke revolucije, mi samo Ustav vraćamo na teren. Naša je saglasnost da recimo stopa od 17%, koja na prostoru BiH treba da ostane jedinstvena, i u RS i u FBiH. Ovdje se radi o konceptu koji smo već imali, a to je da svaki entitet ima svoju službu za indirektne poreze i nadležnost za naplatu prihoda i mi na tom pitanju radimo, a ne da mi sad razvaljujemo jedinstvenu stopu, ugrožavamo jedinstveno tržište. Mi smo spremni da harmonizujemo neke stvari, ali nismo spremni da ono što je u nadležnosti Republike , a to su sigurno finansije, da više trpimo da gubimo svake godine više desetina miliona maraka“, rekao je Dodik.


Kada je riječ o VSTS, Dodik je rekao da je taj savjet formiran putem nasilja visokog predstavnika Pedija Ešdauna, bez ikakvih saglasnosti. Ponovio je da je pravosuđe u nadležnosti Republike.


Lider SNSD-a, je pozvao opozicione partije u Republici Srpskoj na razgovore u cilju očuvanja srpskog jedinstva.