top of page

Dodik: Dobre veze s Rusijom nisu upitne

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da dobre veze s Rusijom nisu upitne, te da će pokušati da razvija i dobre odnose sa zapadnim zemljama, ali ne kao podanik njihovim politikama, nego kao partner u nekim rješenjima."Ja smatram da Nijemci nemaju šta da traže i da vode politiku na prostoru Balkana. Oni samo treba da imaju zahtjev za mir, stabilnost, a prepustiti drugima da se dogovaraju", rekao je Dodik u Beogradu uoči svečane akademije povodom Dana nacionalnog jedinstva Rusije.


Dodik je podsjetio da Rusija nikada nije pokušala da nametne svoj pristup rješavanju problema na Balkanu, ali da je uvijek htjela da favorizuje odgovorne ljude i funkcionere, kako bi postigli dogovor.


Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji ne dolazi u obzir.


"To je pitanje koje se ne može staviti na sto i od toga neće biti ništa", rekao je Dodik.


On je naveo da u onome što je Sven Alkalaj na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a govorio o Kristijanu Šmitu, ima dosta istine, odnosno istina je sve ono što je rekao o Šmitu, ali da je trebao da kaže da je to radio i ranijih godina, a ne samo u ovom slučaju koji dotiče muslimane.


"Onda je američki ambasador rekao da to nije državna politka BiH. Nije američki ambasador taj koji utvrđuje državnu politku BiH. To govori kako oni doživljavaju BiH", poručio je Dodik.


On je konstatovao da se takvim politikama ne može naći ništa zajedničko, te da nema ništa dobro reći za Alkalaja, ali ni za ovog lažnog visokog predstavnika.


On je dodao da s radošću dočekuje sve čestitke povodom izbornih rezultata, kao i da je zahvalan za svima koji vide dimenziju prijateljskih veza sa Rusijom.


"Mi smo birani od strane naroda, kojem treba da ostanemo privrženi i kojem treba da odgovaramo za sve poteze, a ne da budemo izabrani da bi poslije služili strancima za njihove ekspanzionističke politike", rekao je Dodik i ponovio zahvalnost predsjedniku Savjeta Federacije Federalne Skupštine Ruske Federacije Valentini Matvijenko koja mu je uputila čestitku povodom izborne pobjede za predsjednika Republike Srpske i istakla da je riječ o čovjeku koji je iskreno odan svom narodu.


"Jedinstvo važno za svaku državu i naciju"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu, povodom obilježavanja Dana nacionalnog jedinstva Rusije, da je jedinstvo veoma važno za svaku državu i naciju.


"Sa pažnjom i simpatijama posmatramo ruski narod, doživljavamo ga na taj način i želimo mu sve najbolje", rekao je Dodik novinarima u Ruskom domu uoči početka svečane akademije povodom Dana nacionalnog jedinstva Rusije.


On je izrazio zahvalnost ambasadoru Rusije u Srbiji Aleksandru Bocan-Harčenku za poziv da prisustvuje ovoj svečanosti.


"To je razlog zašto sam ovdje u ime Srba iz Republike Srpske i u ime Republike Srpske. Uvijek ću biti na ovom mjestu kada me pozovu naši prijatelji Rusi", istakao je Dodik.


Dan nacionalnog jedinstva je ruski državni praznik koji se proslavlja od 2005. godine, a posvećen je sjećanju na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.


To je jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim prijetnjama.

Comentarios


bottom of page