Dodik: Dobio sam poziv iz Tužilaštva BiH (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je Tužilaštvo BiH od SIPA zatražilo da ga sasluša u vezi sa, kako je rekao, navodnim negiranjem genocida u Srebrenici.

Dodik je u Mostaru istakao da ako Savjet bezbjednosti kaže da je Kristija Šmit novi visoki predstavnik u BiH, to će biti prihvaćeno.


Sve dok se to ne desi, kaže, Šmit je stranac koji ne može da donosi zakone i nameće ih u BiH, bez obzira na njihov sadržaj. To ne može čak ni po bonskim ovlašćenjima, zaključio je Dodik.


,,Mislim da sam čovjek protiv kojeg ima najviše krivičnih prijava. Svaki dan nešto stiže. Vidim da je iz Tužilaštva BiH od SIPA zatraženo da me saslušaju o navodnom negiranju genocida u Srebrenici. Mi jednostavno ne želimo imati strance koji nameću zakone, bez obzira kakvi su sadržaji zakona. Očigledno je da se mi u Bosni i Hercegovini nikada nećemo dogovoriti oko toga’’, naveo je Dodik.


Istakao je da Srbi nisu podanici i ne žele da imaju strance koji će o tome odlučivati.


,,Neizabrani stranac ne može da donosi zakone i nameće ih, to ne može čak i po bonskim ovlaštenjima. I druga važna stvar, mi u BiH nemamo, formalno pravno gledano, a što se nas Srba i suštinski tiče, mi nemamo visokog predstavnika. Ovaj što je ovdje, on se nešto folira i nešto predstavlja, ali on nije izabran na način kako je to predviđeno. Bošnjacima to valja, nama ne valja’’, poručio je Dodik.Izvor: RTRS