Dodik: Dobio sam poziv iz Tužilaštva BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć u Mostaru da mu je iz Tužilaštva BiH došao poziv za saslušanje u vezi sa njegovim navodnim negiranjem genocida."Ja sam čovjek sa najviše prijava. Neki dan je došlo da se provjeri moja izjava iz prošle godine da sam rekao da škola neće početi 28. nego 2. To je nekoga uvrijedilo i sada ja treba da idem da dajem izjave. Danas je iz Tužilaštva došlo da me saslušaju u vezi sa mojom pričom o navodnom negiranju genocida", rekao je Dodik novinarima u Mostaru.

On je dodao da je sva borba tu zato što ne želi strance koji nameću zakon bez obzira kakav sadržaj tih zakona bio, ali da je očigledno da se o tome BiH nikada neće dogovoriti.


"Mi Srbi nismo podanici i ne želimo da imamo strance koji će o nama odlučivati. Ako je već tu, onda ne može da donosi zakone kako on hoće. Naravno da se u FBiH sve svelo na priču o genocidu, ali se u stvari radi o tome da neizabrani stranac ne može da donosi zakone i nameće, čak ni po bonskim ovlaštenjima", rekao je Dodik.


Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je pred sam kraj svog mandata krajem jula nametnuo zakon kojim se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici.

Narodna skupština Republike Srpske je potom usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.