Dodik: Džaferović može samo da sanjari da me Šmit smijeni

Dok ne dođe do ukidanja odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju amandmana koji se odnose na genocid, predstavnici Republike Srpske neće učestvovati u donošenju odluka, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


On je istakao da će dolaziti na sjednice Predsjedništva, da se o tome konsultovao s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS, te da su se obojica saglasili da je to u skladu s odlukom Narodne skupštine RS, jer se na tim sjednicama neće donositi odluke.

Informisao je javnost da na održanoj sjednici nije došlo do donošenja odluka, te da će se Narodna skupština RS na kraju morati izjasniti o odlukama koje su bile na Predsjedništvu. Što se tiče odlaska na bezbjednosni forum u Sloveniji, Dodik je rekao da o tome nije donesena odluka, te da će bilo čiji odlazak tamo biti privatna posjeta, a ne u ime BiH.

Ponovio je da u BiH ne postoji visoki predstavnik, i istakao da se Kristijan Šmit samo tako predstavlja, a da nema legitimitet, jer, kako je objasnio, nije izabran u skladu s Aneksom X Dejtonskog sporazuma koji predviđa saglasnost strana u RS o tom imenovanju.


Mišljenja je da bi RS, ako bi priznala ovakvo imenovanje, ukinula svoj status strane u Dejtonskom sporazumu. Ustvrdio je da Bošnjaci očekuju da Šmit donese odluke u njihovu korist, te da bi lično volio da vidi da Šmit donese neke mjere protiv njega, o čemu, kako je naglasio, sanjari Šefik Džaferović, bošnjački člaln Predsjedništva.

Izrazio je zadovoljstvo da je opozicija ostala pri odluci o tome da se ne donose odluke na nivou BiH. Naglasio je da bi vladajuća većina mogla donositi odluke i bez opozicije, ali da je dobro da se pokaže srpsko jedinstvo na ovom pitanju.

Naglasio je da pozdravlja angažovanje zemalja poput Turske, Srbije ili Hrvatske u posredovanju, i istakao da je najvažnije očuvanje mira.

Ponovio je svoje ocjene da je BiH ovakva neodrživa, te da je došlo do značajnih devastacija Dejtonskog sporazuma, te da je u tome učestvovala i međunarodna zajednica kroz stvaranje koncepta građanske i unitarne BiH.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše Vučićevu izjavu u kojoj se pozitivno izjašnjava o Šmitu, Dodik je rekao da razumije poziciju Srbije u kontekstu mogućeg dolaska Angele Merkel, njemačke kancelarke u Srbiju, ali da mu je objasnio poziciju RS oko Šmita i činjenice da u BiH on nema legitimitet da bude visoki predstavnik.


Izvor: Nezavisne