Dodik: Budućnost Srpske u jačanju njene autonomije

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republiku Srpsku u budućnosti vidi, prije svega, kroz jačanje njene autonomije i afirmaciju njenih prava."Ukoliko se to ne desi, vjerujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredjeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti", rekao je Dodik za Radio Beograd.


Uoči obilježavanja 30 godina od osnivanja Republike Srpske, Dodik je rekao da je Dan Republike važan datum, jer je srpski narod 9. januara 1992. godine raskinuo sa iluzijama da će neko drugi da mu da slobodu.


"Pošto je srpski narod vječito slobodu branio i osvajao, tako smo mi tog 9. januara krenuli u osvajanje naše slobode", rekao je Dodik.


Napredak koji je Republika Srpska ostvarila, kaže Dodik, rezultat je borbe za pravo i dostojanstvo, prije svega, otporom međunarodnoj intervenciji koja je uvijek bila snažna, a snažna je i sad.


Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je rekao da je BiH je neuspješna, neostvarena i nedovršena zemlja koja nema nikakvu perspektivu.


"BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovdje i retrogradna struktura. Nemamo razlog da svoje živote upotrebljavamo za takvu BiH", rekao je Dodik.


On je istakao da se BiH ne može objasniti drugačije osim Andrićevim riječima da "kad uđeš u BiH, tu prestaje logika".


"Imate paraustavne odluke, a imate Ustav, imate pojedinca koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a nije imenovan na tu funkciju, imate vlast stranaca, a nigdje ne piše da su oni vlast. Nema zemlje na svijetu u kojoj je sudija Ustavnog suda stranac", rekao je Dodik.


Dodik je naglasio da BiH nema nijedan unutrašnji konsenzus o svom postojanju, nijedan zajednički praznik, osim Nove godine, te da nema budućnost.


"Ona egzistira na sili međunarodne zajednice, a ta sila nije dovijeka, ona će nestati i ja vjerujem da će se BiH na miran način razići", rekao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH smatra da Bošnjaci griješe što se protive izvornom Dejtonu.


"Ukoliko ne uspijemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu", rekao je Dodik.


Komentarišući proces vraćanja nadležnosti Srpskoj, Dodik je rekao da je taj proces sada na početku i da predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna, a ne paraustavna država.


"Ono što je važno je da nije promenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovo možemo da ovladamo oduzetim nadležnostima", rekao je Dodik.


Odgovarajući na posljednje pritiske sa Zapada, Dodik je ocijenio da "oni postoje od početka".


"Mislim da je postojao tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centralizovanu zemlju. Oni to i rade. To međutim još nije blizu kraja. Zato Vašington promoviše politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili", rekao je Dodik.


On je istakao da je u SAD na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima.


"Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele", rekao je Dodik.


Srpski član Predsjedništva BiH kaže da računa na slovo Dejtonskog sporazuma i međunarodno pravo.


"To nije nimalo lako i nisam naivan da vjeruje da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava, ali svakako najprije na to računam. Drugo je volja naroda ovdje. Ovaj narod želi Republiku Srpsku. I treće, računam na prijatelje, na one kojima je stalo do međunarodnih sporazuma, reda u svijetu, dogovora, a ne nametanja. Povećava broj onih koji su spremni da Republici Srpskoj daju podršku", zaključio je Dodik.


Ambasada SAD opet pokazala da je mjesto destabilizacije

Dodik je istakao da je Ambasada SAD u BiH, reagovanjem na obilježavanje Dana Republike, po ko zna koji put pokazala da je mjesto destabilizacije odnosa u BiH.


"Ne znam uopšte šta oni komentarišu Dan Republike Srpske!? Niti ih je ko zvao da prisustvuju obilježavanju Dana Republike, niti ih je ko šta pitao, ali oni redovno sebi daju za pravo da se miješaju u unutrašnju politiku i komentarišu stvari koje ih se ne tiču. Nema sumnje da je riječ o njihovom podmuklom djelovanju protiv Republike Srpske i srpskog naroda", izjavio je Dodik Srni upitan da prokomentariše stav Ambasade SAD u BiH da je "obilježavanje Dana Republike, 9. januar, neustavno" i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće.


On je rekao da neistinite i zlonamjerne teze da je Dan Republike neustavan imaju samo jedan cilj - da ospore pravo Republike Srpske da proslavlja vlastiti rođendan, te da Srpska i srpski narod pokleknu pred pritiscima i prijetnjama dijela međunarodne zajednice.


"To nikada nećemo dozvoliti. Republika Srpska slavi svoj rođendan 9. januara i tako će biti i ubuduće, jer je to volja njenog naroda potvrđena na referendumu. Republika Srpska je svjesni izbor nas Srba, kao starog evropskog naroda, da bude svoj i slobodan, bez ugrožavanja tuđe slobode i tuđih nacionalnih, vjerski, kulturnih ljudskih i drugih prava", rekao je Dodik.


On je podsjetio da je Republika Srpska ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen Dan Republike i donijela novi Zakon o Danu Republike koji niko nije osporio.


"Mi smo nakon te odluke Ustavnog suda BiH tražila preispitivanje Odluke o stavljanju van snage dijela Zakona o praznicima Republike Srpske kojim je osporen Dan Republike. Nakon što Ustavni sud nije usvojio naš prigovor, Narodna skupština je u skladu sa Ustavom i zakonom jednoglasno donijela odluku o provođenju referenduma sa pitanjem 'Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?'", istakao je Dodik.


On je pojasnio da je na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština 2016. godine usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja i taj zakon niko nije osporio.


Dodik je upitao da li je američka Ambasada bilo kada postavila pitanje zašto FBiH ne provodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i pisma.


"Naravno da nije, i nama je sasvim jasno da upravo oni koji se predstavljaju kao branioci i zaštitnici BiH, prava i demokratije ruše osnovne temelje svega toga, krše Dejtonski sporazum i ustavno uređenje BiH", istakao je Dodik.


On je poručio da je Republika Srpska proslavljala i proslavljaće svoj rođendan 9. januara, jer je taj datum izraz volje njenih građana, svidjelo se to kome ili ne.


"To što radi bošnjačko-zapadna koalicija, pokušavajući da ospori osnivanje Republike Srpske i zabrani obilježavanje njenog rođendana, neće proći uprkos tome što je političko Sarajevo pritiscima i ucjenama, kao i zakonodavno-pravnim mahinacijama Suda i Tužilaštva BiH pokušalo još jednom da nas stavi uz zid. Valjda su računali da se u Republici Srpskoj neće probuditi instikt samoodržanja.


Mi nećemo nikoga pitati koji praznik možemo da slavimo i kada, a koje ne možemo. U nedjelju, 9. januara, svečano i dostojanstveno, kako nam i dolikuje, proslavićemo prvih 30 godina naše Republike Srpske sjećajući se svih onih koji su svoj život dali za Republiku Srpsku, te manifestovati jedinstvo naroda i njegovu odlučnost koju je pokazao na referendumu o Danu Republike", poručio je Dodik.