top of page

Dodik: BiH je trebala dobiti pregovarački status, u ovakvoj situaciji neće ući u EU ni za 60 godina

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na sastanku sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen da je BiH trebala dobiti pregovarački status, te da u ovakvoj situaciji neće ući u EU možda ni za 60 godina.Dodik je naveo da je na sjednici Predsjedništva BiH predlagao da se Kristijan Šmit proglasi nepoželjnom osobom u BiH, ali da su to odbila druga dva člana Predsjedništva.


"To dovoljno govori o njihovom licemjerju jer jedno govore u javnosti - da je ono što je Šmit nametnuo nepoželjno i nedoputivo, a neće da prihvate moj prijedlog", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Fon der Lajenovom i sjednice Predsjedništva BiH.


Dodik je naveo da je odbijen i njegov prijedlog da BiH pristupi "Otvorenom Balkanu", kao i da se prihvati izgradnja gasovoda kako bi BiH imala uredno snabdijevanje gasom.


"Predsjedništvo je `crna rupa`, a ne institucija koja odlučuje", rekao je Dodik.


Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas u Sarajevu sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja dolazi u BiH u okviru posjete zapadnom Balkanu, a u kontekstu nedavne preporuke Evropske komisije da se BiH dodijeli status kandidata, kako bi se naglasila poruka da je budućnost zemlje u EU.

bottom of page