top of page

Dodik: Angažovan tim koji će istražiti mogućnost tužbe protiv Šmita

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je angažovan tim koji će istražiti na koji zakonodavan način je moguće pokretanje tužbe za lažno predstavljanje i udar na ustavni poredak protiv fizičkog lica koje se zove Kristijan Šmit.Dodik je rekao da postoje sugestije da se nađu ljudi, državljani NJemačke, koji bi podigli tu tužbu, jer smatraju da su prekršeni zakoni međunarodnog prava.


"Mi smo u fazi da to izučavamo. Vjerovatno će ponovo politika Evrope, Njemačke, vršiti neku vrstu pritiska na nas da od toga odustanemo, a to govori da smo u pravu. Da nije bilo smrti Pedija Ešdauna, on bi bio presuđen", rekao je Dodik novinarima.


On je dodao da je visoke predstavnike moguće tužiti kao fizičko lice zemlji iz koje dolaze.


"Tako smo bili skolili Ešdauna, a onda su dolazili njihovi iz ambasade Amerike, Britanije, pa su nam prijetili da nam, ukoliko se to nastavi, neće oprostiti jer smo bili već dotjerali do toga da uđemo u sudski postupak. Neki sudski postupci se već vode u Americi protiv visokih predstavnika", rekao je Dodik.


Prema njegovim riječima, predstavnici Velike Britanije u BiH pokušavaju da nametnu svoja razmišljanja, za šta su im Amerikanci dali podršku, dok su Francuzi, Italijani i briselska administracija bili protiv nametanja.


"Kada je prvi put došla odluka da se odvoje sredstava koja traži Centralna izborna komisija mi, iz Republike Srpske, bili smo za tu odluku. Mi smo svoje opredjeljenje rekli tada a onda su došli problemi na relaciji Hrvati i muslimani u Federaciji, problemi u Savjetu ministara", rekao je Dodik.


Odgovarajući na novinarska pitanja, Dodik je rekao da su "bizarne neistine" navodi opozicije da je prebacivanjem sredstava za predstojeće izbore u BiH priznat Šmit kao visoki prestavnik.


Očigledno je, kaže, određene opozicione partije Republike Srpske priznaju Šmita kao visokog prestavnika.


Dodik je ponovio da se Šmit lažno prestavlja kao visoki predstavnik, a drugima drži moralne pridike, ističući da je nepojmljivo da se neko tako ponaša bez formalnog ovlaštenja.

bottom of page