Dodik: Јedinstvom i odlučnošću protiv nametnutih odluka

Srpski član Predsjedništva BiH


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za RTRS da Republika Srpska jedinstvom i odlučnošću pokazuje otpor nametnutim rješenjima Valentina Incka.Dodik kaže da raduje ujedinjenost političkih partija, kao i pomoć Srbije, naglašavajući da snaga odnosa Srpske i Srbije leži upravo u podršci, a ne nametanjima.


"Nisam siguran da ni vlast ni opozicija u Republici Srpskoj imaju komoditet da iz ovoga izađu jer je to toliko postalo vlasništvo ovog naroda, da narod nije spreman ni da male segmente odstupanja od jedinstva prašta bilo kome", rekao je Dodik u intervjuu za RTRS.


Dodao je da je "najveći zalog ove borbe političko jedinstvo".


"Ako imamo jedinstvo, imaćemo i snagu. Šta god bilo pojedincima, a vjerujem da sam prvi ako bude nekog odstrela... Јa ću izdržati! Nisam siguran da i vlast i opozicija ima komoditet da iz ovog izađe", poručio je Dodik.


Dodik smatra da samo snažna koncentraciona vlada u Republici Srpskoj, koju bi činili predsjednici političkih partija, može donositi brze i operativne mjere za mnoga pitanja koja u međuvremenu budu otvorena, te ubrzati donošenje političkog rješenja.


Kaže da se aktuelna kriza neće završiti samo nametanjem jedne odluke, te da će na nivou vlade biti potrebno donositi brze i operativne mjere, za šta je koncentraciona vlada najbolje rješenje.


"Moja ideja je bila da mi svi predsjednici političkih partija budemo članovi vlade. Ta vlada bi se, pošto je koncentraciona, koncentrisala na aktuelna pitanja i status Republike Srpske. Odnosila bi se prema svim dosadašnjim rješenjima, a vidjeli bismo i na koji način bi mogli ojačati našu poziciju", rekao je Dodik.


Dodik ističe da je sada došao trenutak da se na sto ponovo stave sve prevare i iznevjerena očekivanja, kao i stvari koje se u nacionalnom i državnom smislu nisu isplatile Republici Srpskoj, a snagu za to ima koncentraciona vlada.


"Niko nije odbio to, ostalo je otvoreno pitanje, možda je to odbio ovaj trenutak, možda neki ljudi to nisu do kraja razumjeli", rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.