Dodik: Јa sam jedan od najčvršćih zagovornika provođenja slova Dejtona

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je veoma važno da se u regionu širi svijest o poštovanju Dejtonskog sporazuma, te da Srbija i Hrvatska preuzmu ulogu koju imaju kao potpisnice ovog sporazuma i odgovornost za njegovo sprovođenje i implementaciju.
“U tom sporazumu je sastavni dio Ustav BiH, Aneks 4, kao i svi drugi aneksi koje smo potpisali, i Republika Srpska je potpisala. Ukoliko neko želi da očuva međunarodno pravo onda treba da poštuje ranije donesne odluke u kojima je učestvovao”, rekao je Dodik za RTRS.


Kada je riječ o NATO, Dodik je podsjetio da BiH nije integrisana u ovaj savez, niti ima namjeru da bude.


“BiH je odlučila da ne prejudicira to rješenje i da će biti potrebno da se o tome odlučuje, ako ikada dođe do toga, ponovo u BiH. Dakle, nema prethodno donesne odluke na tu temu. Iznenađuje da se BiH našla kao tema na samitu NATO, kad nije članica niti aspirant za članstvo”, istakao je on.


Dodik je podsjetio da je na insistiranje predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u završnu deklaraciju ovog samita uvrštena referenca koja se odnosi na Dejtonski sporazum, navodeći da je to uobičajena klasifikacija koja podrazumijeva poštovanje ovog sporazuma, a time i Ustava BiH.


“Ako se poštuje Ustav onda znači da se poštuje da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to suština. To što su neki tražili da se posebno "izvuče" konstitutivnost, to je bespotrebno jer se spominje sam Dejtonski sporazum”, rekao je on.


Dodik je podsjetio da su njemu uvedene sankcije SAD, jer se navodno protivi Dejtonskom sporazumu.


“Vjerujem da je svima u BiH i regionu jasno da sam ja sam jedan od najčvršćih zagovornika provođenja slova Dejtona, ali očigledno neki tumače da imaju pravo na "poštovanje duha Dejtonskog sporazuma", te da kršite Sporazum ako ne poštujete duh... Kako neki bezočno krše Dejtonski sporazum i nemaju nikakve sankcije i imaju pravo to da rade, a primjenjuju se sankcije na druge, poput mene”, rekao je Dodik.


Dodik je istakao da izuzetno cijeni interes predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u pogledu implementacije Dejtonskog sporazuma, ističući da je to konstruktivno, te da i uloga Milanovića može da bude ista takva.
Izvor: RTRS