Dodik: Šmit nije postao visoki predstavnik, Stanivuković nije zvaničnik Srpske


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da njemački diplomata Kristijan Šmit sastankom sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem nije postao visoki predstavnik, jer Stanivuković nije zvaničnik Republike Srpske, kako ga pokušavaju predstaviti pojedini mediji.Dodik je rekao da je gradonačelnik samo predstavnik grada i da nije zvaničnik Republike Srpske.


- Ništa ne znači sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke, ali narod treba da zapamti da ima onih koji su spremni da se ponašaju mimo stavova Narodne skupštine Republike Srpske i Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma. Ako su na ovo spremni, onda su spremni da izdaju zemlju - naglasio je Dodik.


Podsjetio je da visokog predstavnika određuju Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, među kojima je Republika Srpska koja je rekla da visoki predstavnik ne postoji.


- Kako neke druge političke opcije rade, njihov je problem, ali to narod mora znati - istakao je on i dodao Šmit uporno traži neku vrstu legitimiteta.


Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke prvi je političar iz Republike Srpske koji se sastao sa Šmitom.


Nakon sastanka u Gradskoj upravi, Stanivuković i Šmit obišli su spomen obilježje "Život" koje je podignuto u znak sjećanja na 12 banjalučkih beba.


Iz Srpske su oštro osudili ovaj potez, pitajući Šmita s kojim pravom je imao hrabrosti da stane pred ovo spomen obilježje "Život".