Dodik: Čuvati sjećanje na srpsko bitisanje u Hrvatskoj

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Krušedolu istakao značaj okupljanja s ciljem očuvanja sjećanja na sve što se desilo srpskom narodu na prostoru današnje Hrvatske, te ukazao da se, nažalost, malo ili nedovoljno pažnje sada poklanja pamćenju da su na prostoru nekadašnje Srpske Republike Krajine bivstvovali Srbi.Dodik je novinarima rekao da je i 16. krajiški crkveno-narodni svesrpski sabor "Krušedolsa zvona" prilika da se evociraju sjećanja na sve prostore koje je naseljavao srpski narod.


"Tamo je bio prostor koji je pripadao srpskom narodu, stotinama kilometara nije bilo nikoga iz druge nacije, sve je to danas prazno, pusto. Imao sam priliku da nedavno putujem tim prostorom, i to je, zaista, tužno. To nije ni na korist ni hrvatskoj državi koja tamo nema stanovnika", rekao je Dodik koji je prisustvovao liturgiji u manastiru Krušedol.


On je istakao da je današnji sabor u Krušedolu 16. i zahvalio inicijatorima i preosvećenom episkopu sremskom Vasiliju što su omogućili se ovakvim skupovima čuva sjećanje na ono što se desilo srpskom narodu, prije svega u Srpskoj Republici Krajini na prostoru današnje Hrvatske.


Dodik je naglasio da je srpski narod, koji je morao da ide u izbjeglištvo, ostavio ogromno bogatstvo, kuće, rodna imanja, šume i livade.


"Sve je to morao da napusti i dođe ovdje u Srbiju. Jeste u bratskoj Srbiji ali, ipak, u nepoznato, da pokuša da ovdje formira život i integriše se sa srpskim narodom na ovim prostorima. Sve su to teške godine", rekao je Dodik.