top of page

Dodik, Čović i Nikšić potpisali sporazum

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i njihovi koalicioni partneri sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o formiranju Savjeta ministara i ostalih struktura vlasti na zajedničkom nivou, a potom i potpisali sporazum.


foto: RTRS


Potpisane su smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina.Dodik je rekao da je cilj ovih dokumenata efikasno formiranje vlasti na zajedničkom nivou.


- Na neuobičajeno brz način za BiH došlo je do dogovora i konsenzusa. Treba se formirati Savjet ministara i da se bavimo operativnim pitanjima - rekao je Dodik nakon potpisivanja sporazuma, ističući da i dalje postoje razlike u vezi sa NATO.


On je zahvalio predstavnicima "osmorke" na spremnosti za dogovor, navodeći da je u ranijem periodu SDA bila ta koja je sve blokirala i onemogućavala postizanje konsenzusa.


Čović je naveo da je ovaj sporazum nastao na sličnom konceptu kao sporazum HDZ-a i "osmorke" za FBiH, izrazivši zadovoljstvo što postoji razumijevanje oko svih važnih pitanja.


Čović očekuje da će Savjet ministara biti formiran do kraja godine kako bi se pažnja mogla usmjeriti na projekte koji su vitalni za BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.


- U četvrtak očekujem završetak priče o radnim tijelima, o tome kako će izgledati Savjet ministara i svemu što treba uraditi da do kraja godine bude formiran Savjet ministara - rekao je on.Nikšić je rekao da su razlike ostavljene po strani i da su se fokusirali na ono oko čega se mogu dogovoriti, a na korist svih građana u BiH.


- Mi smo se opredijeli da radimo na saradnji, sporazumu, pružanju ruke i dogovoru, umjesto na potenciranju razlika i svađa - istakao je Nikšić.


On je rekao da u sporazumu nema tajni i da, između ostalog, podrazumijeva saradnju na ispunjavanju uslova na putu ka evropskim integracijama, vladavini prava, socioekonskim mjerama.


- Razlike su evidentne u nekim pitanjima, kao što su evroatlantske integracije, ali smo odlučili da to ostavimo po strani. Uvjeren sam da će nakon formiranja Savjeta ministara građani osjetiti pozitivnu atmosferu, da sarađujemo, da stvorimo pretpostavke za investicije - naglasio je Nikšić.


Ovo su tačke sporazuma:


Uvažavajući strukturu i ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine (BiH) predviđene Opštim okvirnim sporazumom za mir (Dejtonskim sporazumom) i Ustavom BiH kao Aneksom IV tog sporazuma, poštujući ustavne nadležnosti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i Republike Srpske, Brčko Distrikta BiH, kantona, gradova i opština,


Iskazujući važnost i izražavajući opredijeljenost za što brže uspostavljanje funkcionalne i efikasne strukture vlasti na nivou BiH, kao zajedničkog interesa tri konstitutivna naroda i građana BiH, kako u Republici Srpskoj tako i u Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH,


Polazeći od principa ustavnosti, zakonitosti, transparentnosti i uzajamnog uvažavanja kao načina zajedničkog djelovanja,


Fokusirajući se na politiku koja nudi primjerene odgovore na probleme i potrebe konstitutivnih naroda i svih ostalih građana,


Spremni da zajednički radimo na relaksaciji međunacionalnih i međuentitetskih odnosa, s ciljem stvaranja političkog i društvenog ambijenta tolerancije i saradnje,


Opredijeljeni za suzbijanje govora mržnje u javnom prostoru,


Iskazujući nužnost stvaranja konstruktivnog ambijenta saradnje u namjeri unapređenja društveno-političkog i socio-ekonomskog ambijenta, uz podsticanje i podizanje nivoa domaćih i stranih investicija u BiH,


Podržavajući ustavnu obavezu ostvarivanja pune ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana BiH,


Opredjeljujući se za jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti u skladu s evropskim pravnim standardima,

Izražavajući zajedničko opredjeljenje za što brže pristupanje i punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji kao i nastavak saradnje na regionalnom planu i sa multilateralnim organizacijama u oblasti bezbjednosti.

bottom of page