Dodik čestitao Siju 72 godine od osnivanja Kine


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je kineskom predsjedniku Si Đipingu najiskrenije čestitke povodom 72 godine od osnivanja Narodne Republike Kine.- Koristim ovu priliku da ponovim svoje čvrsto opredjeljenje da odnose između srpskog i kineskog naroda unaprijedimo na svim poljima, a naročito kroz format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope - istakao je Dodik u čestitki.


On je naglasio da veoma cijenim principijalnu i dosljednu politiku poštovanja međunarodnog prava, koju je Kina pokazala i u slučaju nelegitimnog imenovanja visokog predstavnika za BiH.


- Izražavam zahvalnost Vašoj zemlji na inicijativi o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika za BiH, koju ste pokrenuli zajedno sa Ruskom Federacijom u Savjetu bezbjednosti UN-a. Ona je u skladu sa Vašom vizijom izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva i konceptu razvoja multilateralizma i predstavlja samo dio Vaših napora za stvaranje i očuvanje trajnog mira i poštovanja univerzalnih vrijednosti u svijetu - naglasio je Dodik.


On je u čestitki podsjetio i da je ove godine obilježen važan jubilej, 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine, pod čijim vođstvom je stvorena moderna, prosperitetna i razvijena socijalistička zemlja.


- Ostvarili ste imresivne rezultate na ublažavanju i iskorjenjivanju siromaštva, ali i pokazali veliku solidarnost u vrijeme pandemije izazvane virusom korona. Uz najbolje želje za mir i blagostanje prijateljskog kineskog naroda, molim Vas, poštovani predsjedniče, primite izraze mog dubokog poštovanja - naveo je srpski član Predsjedništva BiH.